Кущі смородини - прекрасне доповнення до їстівного ландшафту. Це не колючі напівчагарники, що можуть досягати 90-180 см. завширшки і заввишки, а їх колір може варіюватися від червоного, білого, рожевого або чорного. Існує навіть гвоздична смородина (Ribes odoratum), яка є дуже ароматною.
Всі види смородини мають привабливі квіти і схожі на кленове листя, що робить їх бажаними в їстівному ландшафті. Їх можна висаджувати в підліску пермакультурного харчового лісу або живоплоту. Це одна з багатьох багаторічних культур, які можуть переносити вологі ділянки.
8 способів вирощування кущів смородини в ландшафті
- Як основна огорожа, що межує з парадним ґанком. Весняні квіти чудові навесні, а ягоди звисають, як грона винограду на початку літа.
- У тінистому, невикористаному місці. Спробуйте посадити їх під дубом, горіхом або яблунею.
- У живоплоті дикої природи. Птахи люблять ягоди.
- У зоні годівлі домашньої птиці. Кури їх теж люблять.
- На узліссях відкритих лісових масивів або в розкидистій тіні в лісі.
- У саду для запилення. Крихітні квіточки забезпечують нектаром як колібрі, так і цілий звіринець інших комах.
- У вашому лікарському саду. Листя чорної смородини відоме тим, що виліковує досить великий спектр симптомів і хвороб, від артриту до застуди та кашлю. Всі ягоди смородини мають високий вміст вітаміну С, їх можна сушити і вживати в їжу як добавку протягом зимових місяців.
- У желейному саду. Хоча я думаю, що вони трохи терпкі для свіжого вживання, вони перетворюються на солодкий і м'який смак, коли їх перетворюють на желе.
Врожайність кущів смородини
Щорічно кожен з моїх кущів червоної смородини дає близько 1 кг. ягід, в той час, як кущі чорної смородини дають близько 2 кг. ягід.
Збір врожаю смородини
Сезон збору врожаю: збирайте ягоди на початку літа. Кущі червоної смородини готові до збору врожаю в кінці травня - на початку червня, в той час, як кущі чорної смородини дозрівають приблизно на 2-3 тижні пізніше. Обидва вони придатні для збору врожаю протягом місяця.
Як збирати урожай?
Збирайте все гроно, коли всі ягоди дозріли (як гроно винограду). Зривайте кожну ягоду зі стебла перед вживанням в їжу або переробкою.
Обрізка
Обрізайте кущі смородини в кінці зими, коли вони перебувають у стані спокою, щоб досягти гарного врожаю ягід. Зріжте всі стебла, які торкаються землі або які здаються хворими або зламаними. Червона смородина найбільш інтенсивно плодоносить на 2-3-річних стеблах, в той час, як чорна смородина більш інтенсивно плодоносить на 1-річних стеблах.
Старі, менш продуктивні стебла слід видаляти в міру старіння рослин. Занадто багато стебел викликає перенаселеність і знижує продуктивність, тому залишайте тільки 10-12 найбільш сильних, молодих стебел. Решта обріжте назад.