Найкраща полуниця, яку ви коли-небудь куштували, вирощена в саду, адже повністю дозріла полуниця має насичений, ароматний смак, який не має собі рівних у порівнянні з аналогами з супермаркетів. Насолоджуватися танучою в роті соковитістю свіжозібраної полуниці - це лише одна з причин вирощувати її самостійно. Оскільки полуниця є першою ягодою, яка дозріває навесні, вона є поживним продуктом для будь-якого саду.
Міцні маленькі рослини процвітають, коли їх висаджують на належним чином підготовлених грядках або в рядках, або ви можете використовувати їх як їстівні бордюри чи дозволити їм розростися по верхівці стіни. Полуниця також із задоволенням росте в полуничних банках і підвісних кошиках.
Короткий посібник з вирощування полуниці
- Висаджуйте полуницю навесні або восени в залежності від вашої зони вирощування. Ґрунтові сади, підняті грядки та контейнери є чудовими місцями для вирощування.
- Дайте полуниці місце, посадивши їх на відстані 45 см. один від одного. Полуницю можна вирощувати різними способами, але переконайтеся, що вона отримує 8 або більше годин сонця і посаджена в слабокислий ґрунт.
- Підживіть рідний ґрунт, змішавши кілька сантиметрів витриманого компосту або іншої багатої органічної речовини.
- Розгляньте преміальну горщикову суміш для вирощування в контейнерах.
- Щотижня поливайте рослини від 16 до 24 мл. води та уникайте намокання листя.
- Сприяйте відмінному виробництву плодів, підгодовуючи рослини добривом з безперервним вивільненням.
- Збирайте стиглу полуницю в ранковій прохолоді і відразу ж охолоджуйте її.
Життєвий цикл полуниці
Для успішного вирощування полуниці необхідно розуміти її життєвий цикл. Як і більшість витривалих багаторічних рослин, полуниця відмирає взимку і починає інтенсивно рости, коли ґрунт прогрівається навесні. Після плодоношення багато видів полуниці дають численні пагони з молодими рослинами на кінчиках. Ці пагони часто вкорінюються поблизу, але залишаються прив'язаними до материнської рослини. Ці види полуниці дають більше плодів, якщо обрізати більшість пагонів, дозволяючи кожній рослині давати не більше 3 дочірніх рослин щоліта. (Деякі сорти полуниці дають мало або зовсім не дають пагонів).
Виснажена плодоношенням і утворенням нащадків, полуниця, як правило, має другий період спокою в другій половині літа. Якщо їх прополювати і злегка поливати, більшість батьківських рослин - і їх нащадків - оживають і знову ростуть протягом деякого часу восени. Незважаючи на те, що у вересні може здатися, що з полуницею мало що відбувається, рослини зайняті протягом осінніх місяців розвитком прихованих бруньок, які переростуть у квіти наступної весни.
Вирощування полуниці не повинно вимагати так багато роботи. На будь-якій ділянці можна дозволити полуниці вирости в яскравий зелений ґрунтовий покрив, який не потребує особливого догляду. Рослини не будуть витримувати такі великі навантаження, як рослини, що вирощуються більш інтенсивно, але вони все одно будуть давати смачні ягоди, рік за роком.
Ґрунт
Полуниця потребує щонайменше 8 годин повного сонця щодня, і вона віддає перевагу слабокислому ґрунту. Якщо ґрунти у Вашій місцевості природно лужні, найкраще вирощувати полуницю в напівбочках або інших великих контейнерах, наповнених високоякісною ґрунтовою сумішшю. Полуниця також може дутися у важкій глині, яку перед посадкою полуниці слід щедро доповнити компостованим листям, повністю перепрілою тирсою або універсальною ґрунтовою сумішшю як і Контейнерна суміш, вона містить високоякісний витриманий компост. Після змішування 10 см. або більше компосту згребіть глинистий ґрунт у підняті горбки для подальшого поліпшення дренажу. Якщо у Вас піщаний ґрунт, просто обробіть його, щоб видалити бур'яни, і змішайте з 2 см. шаром багатого компосту або перепрілого гною.
Посадка
Багато сортів полуниці охоче дають потомство, тому найкраще розміщувати їх на відстані 45 см. один від одного. Однак є кілька сортів, які дають мало або взагалі не дають нащадків; їх можна висаджувати на відстані 15 см. один від одного. (Точну інформацію про відстань між рослинами можна знайти на етикетці.) Обов'язково встановіть рослини так, щоб їх коріння було добре вкрите ґрунтом, але центральна зростаюча брунька, або крона, піддавалася впливу світла і свіжого повітря. Це дуже важливо: якщо ви заглибите крону, рослина може легко загнити.
Догляд
Поливайте їх добре. Будь-який вид мульчі - від чорного пластику до соснової соломи або подрібненого листя - збереже ґрунт вологим, а рослини - чистими. Слідкуйте за тим, щоб ваші рослини почали цвісти ранньою весною, і квіти повинні бути відвідані бджолами та іншими комахами-запилювачами, перш ніж вони зможуть зав'язати плоди. У теплу сонячну погоду ягоди дозрівають приблизно через 30 днів після запліднення квіток.
Сорти полуниці
Червневі сорти, такі як Оллстар, плодоносять відразу, зазвичай протягом приблизно 3 тижнів. Хоча їх називають червневими, в теплому кліматі вони плодоносять раніше червня.
Вічнозелені сорти, такі як Квіно, дають великий урожай з весняних квітів, встановлюють легкі припливи плодів протягом літа, а потім знову цвітуть і плодоносять в кінці літа і восени.
Нейтральні до дня сорти плодоносять безперервно протягом усього сезону, до перших заморозків. Вони не чутливі до змін у кількості денного світла, як інші види полуниці.
Пошук та усунення неполадок
Слимаки часто прогризають дірки в ягодах полуниці, як тільки вони починають дозрівати. Органічні мульчі, такі як солома, заохочують слимаків, тому там, де слимаки є проблемою, допомагає пластикова мульча.
Влітку деякі грибкові захворювання викликають утворення темних плям на листках. Зрізання або скошування листя полуниці і згрібання його влітку може перервати життєві цикли деяких шкідників і хвороб полуниці. Безумовно, найстрашнішими шкідниками суниці є птахи. Щоб малинівки, бурі дрозди та інші плодоїди не крали ваші ягоди, накрийте рослини легкою сіткою від птахів, коли ягоди почнуть дозрівати.
Іноді плоди можуть бути дрібними через спеку та посуху. Як тільки ви почнете поливати і погода покращиться, нові плоди повинні бути нормального розміру.
Збір і зберігання врожаю
Збирайте суницю вранці, коли плоди ще прохолодні, і відразу кладіть їх в холодильник. Перед самим вживанням або приготуванням їжі ретельно промийте ягоди прохолодною водою. Зайві ягоди можна заморозити, висушити, зварити варення або джем.