Аґрус - це смачний і простий у вирощуванні м'який фрукт, з широким вибором сортів для вживання в їжу або приготування страв. Він віддає перевагу сонячним місцям і може рости біля стіни для економії місця, що робить його ідеальним для невеликих садів. Їх навіть можна вирощувати в контейнерах.
Вирощування кущів Аґрусу
Аґрус не вибагливий до типу ґрунту, але віддає перевагу добре дренованим ґрунтам з великою кількістю добре перепрілого гною або садового компосту. Найкраще підходить повне сонце, особливо для десертних сортів, але вони дуже толерантні до затінення.
Весна або осінь - найкращий час для посадки аґрусу з голими коренями. Висаджуйте його на відстані 1,5 м один від одного з проміжком 1,5 м між рядами.
Аґрус добре росте у великих контейнерах з ґрунтовим компостом. Замульчуйте поверхню, щоб утримати бур'яни на відстані.
Догляд за кущами Аґрусу
Підгодуйте кущі Аґрусу ранньою весною сульфатом калію (дотримуйтесь інструкції на пакуванні) і щедрою мульчею з добре перепрілого гною або компосту. У посушливі періоди добре поливати.
Обрізка легка. У липні або серпні просто обріжте м'яку поросль цього сезону до двох-трьох листків від основи. Щоб запобігти появі цвілі, тримайте центр куща відкритим.
Хоча зазвичай аґрус вирощують як кущі, його також можна вирощувати у вигляді окремих вертикальних стебел або "кордонів", а також у вигляді віял на стінах або парканах. Це полегшує збір плодів з колючих стебел.
Збір врожаю Аґрусу
Більшість ягід Аґрусу готові до збору в липні або серпні, але для того, щоб отримати ягоди хорошого розміру, проріджують грона в червні, коли плоди будуть розміром з горошину. З цих проріджених плодів виходять чудові терпкі тушковані фрукти.
Зберігання Аґрусу
З'їсти протягом декількох днів після збору або зберігати в холодильнику до двох тижнів. Аґрус добре заморожується.
Приготування та використання
Десертні сорти дуже смачні у свіжих фруктових салатах. В ідеалі, ягоди слід збирати і вживати в їжу в той же день. Агрус можна готувати в пирогах або тушкувати для приготування пюре, джемів та жиле. Просто переберіть його перед приготуванням.
Аґрус: сорти, стійкі до хвороб
- Північний капітан середньостиглий сорт із поодинокими колючками. Ягоди овальні, темно-червоного кольору (здалека здаються чорними), масою 34 г. Плоди не транспортабельні, найкраще їх використовувати одразу для переробки. Сорт стійкий до заморозків, борошнистої роси, антракнозу.
- Інвікта надранній сорт (початок червня), один із найпопулярніших британських сортів, із великими колючками. Ягоди насиченого смаку, жовто-зелені, середня маса 68 г. Сорт не уражує борошниста роса та інші грибкові хвороби.
- Чорномор середньостиглий сорт аґрусу з невеликою кількістю колючок. Ягоди червоно-фіолетові з коричнюватою м`якоттю, овальні, кисло-солодкі, масою 4 г. Сорт витримує сильні морози, стійкий до борошнистої роси.
- Янтарний ранній сорт, відомий садівникам уже півстоліття. Сорт із невеликою кількістю колючок. Ягоди овальні, жовті, солодкі з медовим ароматом, середньою масою 5 г. Сорт не уражує борошниста роса та інші грибкові хвороби, витримує сильні морози.
Найбільший Аґрус
- Фінік пізньостиглий сорт із колючками середнього розміру. Плоди овальні, темно-червоні, з кисло-солодким смаком та грубою шкіркою (транспортабельні). Маса плодів 15-20 г. Сорт сприйнятливий до борошнистої роси, тому кущі краще садити на сонячній ділянці.
- Світязь середньостиглий сорт із середньою кількістю колючок. Ягоди круглі, темно-червоні, кисло-солодкі, масою 69 г. Сорт стійкий до американської борошнистої роси.
- Неслухівський ранній сорт із великими колючками. Ягоди овальні, червоно-зелені, пізніше стають фіолетовими, довго не опадають. Смак десертний, кисло-солодкий, масою 3,7-6,3 г. Сорт доволі стійкий до борошнистої роси, не уражується септоріозом.
- Берилл середньостиглий сорт, із невеликою кількістю колючок (здебільшого в нижній частині гілок). Ягоди світло-зелені, круглі, масою до 9 г. Дуже смачні, кисло-солодкі. Сорт стійкий до борошнистої роси.
Сорти Аґрусу без колючок
- Безшипні сорти аґрусу мрія кожного садівника. Яка насолода збирати врожай цих чудових солодких ягід, не дряпаючи при цьому руки! Природні види аґрусу всі з колючками, а от щодо сортів, тут селекціонери нас порадували: вивели сорти аґрусу без колючок, схрестивши цю культуру зі смородиною так у садах з`явилась йошта. Нові ж безшипні сорти аґрусу можуть мати дрібні непомітні колючки, але вони настільки малі, що не заважають під час збирання врожаю або обрізки.
- Витязь середньоранній, дуже хороший сорт із дрібними та поодинокими колючками. Плоди округло-конічні, червоного кольору, з кисло-солодким смаком, масою 5-8,5 г. Сорт стійкий до грибкових хвороб (крім білої та бурої плямистості) та морозів.
- Колобок середньостиглий сорт із поодинокими шипами. Ягоди темно-червоні, овальні, кисло-солодкі, з міцною шкіркою. Маса плодів – 6,5-7,5 г. Сорт стійкий до борошнистої роси та антракнозу. Витримує середні морози.
- Руський жовтий середньостиглий сорт із поодинокими довгими шипами. Ягоди жовті, солодкі, за формою нагадують краплю, не осипаються. Маса плодів 5-8 г. Сорт не уражується борошнистою росою.
- Грушенька середньопізній сорт із непомітними дрібними колючками. Ягоди фіолетового кольору, кисло-солодкі, за формою нагадують грушу або краплю, мають товсту шкірку. Маса плодів 4 г. Сорт стійкий до борошнистої роси, вірусів, септоріозу. Кущі добре переносять морози і посуху.
Вирощуючи кущі аґрусу з усією турботою та дотримуючись усіх правил агротехніки, можна не турбуватися про появу хвороб. Тим більше, що профілактичної обробки буде достатньо для отримання рясного врожаю.