Картопля

Смак і консистенція картоплі, вирощеної в домашніх умовах, значно перевершує смак і консистенцію картоплі, купленої в магазині! Садові "картоплини" також забезпечують щедрість поживних речовин. Ось як вирощувати та збирати картоплю на власному городі.

Про картоплю


Картопля (Solanum tuberosum) є представником родини пасльонових, до якої належать помідор, перець та баклажан. Цей овоч, що росте в холодній кліматичній зоні, зазвичай дає великі врожаї в північній частині США, проте його можна вирощувати як озиму культуру і в більш теплому кліматі.

Їстівною частиною картоплі є підземна "бульба", яка є збільшеною підземною частиною картопляної рослини. Бульба розвивається з підземних стебел, які називаються столонами, коли рослини досягають 15-20 см. заввишки, або приблизно через 5-7 тижнів після посадки.

Картопля є давнім овочем, який вперше був задокументований інками в Перу. За даними Ради з картоплі штату Мен, цей овоч прибув до американських колоній у 1621 році, коли губернатор Бермудських островів відправив картоплю губернатору Вірджинії в Джеймстаун.

Зараз це овоч №1 в Україні, картопля є джерелом вуглеводів (енергії), що не містить жирів і холестерину. Але не варто викидати шкірку, яка забезпечує 45% добової норми вітаміну С і 18% калію, а також тіамін, рибофлавін, фолат, ніацин, магній, фосфор, залізо і цинк.

Посадка


Висаджуйте картоплю на сонячному місці з не менше 6 годин прямого сонячного світла щодня. Бульби повинні рости в родючому, пухкому, добре дренованому ґрунті; твердий або ущільнений ґрунт призводить до деформації бульб. В ідеалі ґрунт повинен бути слабокислим, а температура ґрунту - не менше 7°-13°C. Перед посадкою (бажано восени) внесіть у ґрунт компост або органічні речовини. 

Коли садити картоплю?


Городню картоплю можна висаджувати, як тільки можна обробляти ґрунт. Для багатьох садівників це приблизно через 2 тижні після останніх весняних заморозків. Але пам'ятайте, що занадто вологий ґрунт може погубити ранні врожаї, оскільки насіння картоплі буде гнити. При визначенні часу посадки звертайте більше уваги на ґрунт, ніж на календар. Ґрунт не повинен бути настільки вологим, щоб він злипався і його було важко обробляти. Дайте йому спочатку трохи підсохнути. Якщо у вас пізня і волога весна, ви можете садити пізніше - в квітні (залежно від місця розташування) або навіть у червні, особливо в контейнерах.

У прохолодних регіонах деякі садівники висаджують перший урожай "ранньостиглої" картоплі на початку-середині квітня, за 6-8 тижнів до середньої дати останніх заморозків. Ці сорти можуть витримувати заморозки.

У більш теплих регіонах картоплю можна вирощувати як озиму культуру, і час посадки варіюється від вересня до лютого. Там, де зими відносно м'які, можна висаджувати осінній урожай у вересні.

Як садити картоплю?


Примітка: Картоплю зазвичай висаджують у ґрунт, але її також можна вирощувати у великих контейнерах або кошиках. Застосовується та сама інформація щодо посадки.

Використовуйте сертифіковану (стійку до хвороб) насіннєву картоплю, з якої стирчать вічка (бруньки) (не плутайте насіннєву картоплю з насінням картоплі або бакалійні товари).

  • За один-два дні до посадки чистим гострим ножем для чищення розріжте велику картоплю на шматочки розміром з м'яч для гольфу, з 1-2 вічками на кожному. Цей час дозволить шматкам зажити або сформувати захисний шар над поверхнею зрізу, покращуючи як утримання вологи, так і стійкість до гниття. Не розрізайте насіннєву картоплю розміром менше курячого яйця; садіть її цілою. 
  • Картопля найкраще росте в рядах на відстані близько 90 см. один від одного. Мотикою або лопатою з круглим наконечником викопайте ряд траншеї шириною близько 15 см. і глибиною 20 см. Звузьте дно приблизно до 7 см. завширшки. Розсипте і перемішайте перепрілий гній, компост та/або листя.
  • У кожну траншею покладіть насіннєву картоплину зрізом вниз через кожні 30-35 см. і засипте 7-10 см. ґрунту.
    Через 12-16 днів після посадки, коли з'являться паростки, за допомогою мотики акуратно засипте траншею ще 7-10 см. ґрунту, залишивши кілька сантиметрів рослин відкритими. Повторюйте цю процедуру в міру їх росту (через кілька тижнів), поки траншея не опиниться на рівні землі.
  • Мульчуйте міжряддя для збереження вологи, боротьби з бур'янами та охолодження ґрунту.

Вирощування

Підтримуйте рівномірну вологість, особливо з часу після відцвітання квітів. Картопля потребує від 2 до 5 см. води на тиждень. Занадто багато води відразу після посадки і недостатньо, коли картопля починає формуватися, може призвести до того, що вона стане неправильної форми. Припиніть полив, коли листя починає жовтіти і відмирати.

Підгортання картоплі

Смак картоплі покращується на глибині та в темряві. Оскільки рослини картоплі ростуть над поверхнею ґрунту, Вам потрібно буде періодично "підгортати" або насипати ґрунт і компост навколо рослини так, щоб із землі стирчали тільки верхні листки. Дуже важливо не допускати потрапляння на картопляні бульби сонячних променів, оскільки це також призводить до їхнього позеленіння і вироблення хімічної речовини соланіну, яка має гіркий смак і є токсичною.

  • Підгортання проводьте вранці, коли рослини найвищі. Під час денної спеки рослини починають никнути.
  • Згрібайте землю навколо основи рослини, щоб покрити бульби і підтримати рослину.
  • Періодично перевіряйте картоплю на предмет підгортання (можливо, кілька разів за сезон).
  • Припиніть підгортання, коли рослина досягне приблизно 15 см. заввишки, але до того, як картопля зацвіте.
  • У прохолодний вегетаційний період на картопляних лозах можуть з'являтися ягоди. Ягоди - це плоди. Розріжте одну з них і подивіться, як вона нагадує свого двоюрідного брата, помідор. Ягоди картоплі отруйні і неїстівні. До того ж з їх насіння не виростуть рослини картоплі, схожі на батьківські. Викидайте їх.

Практикуйте щорічну сівозміну з картоплею, щоб уникнути шкідників і хвороб.

Рекомендовані сорти

Сортів картоплі налічується понад 100. Найбільш поширеними на присадибних ділянках є коричневі та червоні сорти з білою м'якоттю. Висаджуйте сорти з різними термінами дозрівання, щоб насолоджуватися ними протягом усього сезону.

Щоб вибрати картоплю для вирощування, подумайте про те, як ви любите її їсти.

  • Різана і довга біла картопля використовується для приготування печеної, вареної або смаженої картоплі.
  • Кругла біла картопля використовується або для вареної картоплі, або для картопляних чіпсів.
  • Картопля з червоною шкіркою часто використовується для варіння або для картопляних салатів.

Існує також спеціальна картопля різних форм, розмірів і кольорів, включаючи повністю синю картоплю, а також картоплю з червоною або жовтою м'якоттю. Ми також любимо синю картоплю. Вона смачна і, ну, вона дійсно синя!

Ранні сорти:

  • "Irish Cobbler": шкірка засмагла, неправильної форми (чудова картопля для смачного пюре!)
  • "Норланд": червона шкірка, стійка до парші
  • "Гірська троянда": червона шкірка і рожева м'якоть, стійкий до деяких вірусів


Середньостиглі сорти

  • "Ред Понтіак": червона шкірка, глибокі очі (найпростіший і найбільш пристосований до вирощування червоний сорт картоплі)
  • "Вікінг": червона шкірка, дуже врожайний
  • "Отаман": червона шкірка, стійка до парші, добре зберігається

Пізні сорти

  • "Катахдін": шкірка засмагла, стійка до деяких вірусів
  • "Кеннебек": шкірка засмагла, стійка до деяких вірусів і фітофторозу
  • "Ельба": шкірка засмагла, бульби великі, круглі, стійкий до фітофторозу та парші

Збір урожаю

Збирайте картоплю в сухі дні. Викопуйте обережно, намагаючись не проколоти бульби. Уникайте порізів і синців на шкірці картоплі.

Ґрунт не повинен бути ущільнений, тому копати слід легко. Картопля може переносити легкі заморозки, але коли очікуються перші сильні заморозки, саме час діставати лопати і починати копати картоплю.

  • Збирайте "нову" картоплю, невелику, з ніжною шкіркою, через 2-3 тижні після того, як рослини перестануть цвісти. З'їжте молоду картоплю протягом декількох днів (зберігати її не обов'язково), вона не буде зберігатися довше.
  • Збирайте більшу, зрілу картоплю через 2-3 тижні після відмирання листя. Зріжте коричневе листя.


Додаткові поради про те, коли і як викопувати картоплю:

  • Загартуйте картоплю для зберігання перед збиранням врожаю, не поливаючи її багато після середини серпня.
  • Після того, як ви зріжете коричневе листя, залиште картоплю ще на 10-14 днів перед збиранням врожаю. Це дозволить картоплі розвинути більш товсту шкірку. Однак не чекайте занадто довго, інакше картопля може загнити (особливо у вологому ґрунті).
  • Викопайте пробний пагорб, щоб побачити, наскільки зрілою є картопля. Шкірка зрілої картоплі товста і міцно прикріплена до м'якоті. Якщо шкірка тонка і легко стирається, ваша картопля ще занадто молода і її слід залишити в землі ще на кілька днів.
  • Якщо ґрунт дуже вологий, дайте картоплі висохнути на повітрі, перш ніж складати її в мішки або кошики.
  • Не залишайте викопану картоплю на сонці надовго після того, як вона була викопана з вашого городу, інакше вона може позеленіти. Невеликі плями можна обрізати, але якщо спостерігається значне позеленіння, викиньте картоплю.

Як вилікувати картоплю?

  • Покладіть свіжовикопану картоплю в сухе, прохолодне місце ( від 7° до 15°C) на термін до 2 тижнів. Це дозволить шкірці картоплі затвердіти і, таким чином, довше зберігатися.
  • Зчищайте землю, що прилипла; не мийте картоплю, поки вона не буде готова до вживання; миття скоротить термін її зберігання.

Як зберігати картоплю?


Якщо ви збираєте картоплю, щоб з'їсти її протягом декількох днів, зберігання не є проблемою. Ви можете зберігати де завгодно. Для зберігання картоплі потрібно прохолодне (від 3° до 4°C), дещо вологе, темне місце. Тепла температура сприяє проростанню і розвитку хвороб. Картопля на 80% складається з води, тому якщо вона занадто суха, картопля в'яне і висихає.

  • Що стосується температури, варіанти зберігання включають: Додатковий холодильник, встановлений на кілька градусів вище, ніж зазвичай; неопалюваний під'їзд, вільна кімната, комора, горище, шафа, погріб, підвал або утеплений гараж, щоб захистити картоплю від замерзання.
  • Щодо вологості: якщо вам пощастило мати сирий погріб - все готово! В іншому випадку, щоб підвищити вологість, ви можете зберігати бульби в поліетиленових пакетах, які перфоровані (з великою кількістю отворів, вирізаних збоку).
  • Для зберігання картоплі в темряві використовуйте перфоровані поліетиленові пакети темного кольору з великою кількістю отворів, щоб забезпечити доступ повітря. Уникайте будь-якого світла, щоб запобігти позеленіння.

Навіть після збору врожаю картопля все ще використовує кисень і виділяє вуглекислий газ, тому вона повинна мати доступ свіжого повітря і вентиляцію. Ніколи не кладіть картоплю в герметичну тару. Використовуйте перфоровані мішки, як зазначено в кроках вище. 

Не зберігайте картоплю з яблуками - газ етилен, що міститься у фруктах, призводить до псування.

Поширені хвороби та шкідники

Шкідники/хвороби     Тип Симптоми Контроль/профілактика
Попелиця (Тля) Комаха Деформоване/жовте листя; липка "медова роса" (екскременти); сажиста, чорна цвіль Виростити рослини-компаньйони; збити обприскуванням; обробити інсектицидним милом; обкласти рослини банановими або апельсиновими кірками; протирати листя 1-2-процентним розчином господарського мила (без добавок) і поливати кожні 2-3 дні протягом 2 тижнів; додати місцеві рослини для заселення корисними комахами

Вірусний  (ранній)

фітофтороз

Вірус На листках, починаючи з нижніх, з'являються темні концентричні плями, часто з жовтим зовнішнім кільцем, які згодом відмирають; бульби/стебла також можуть бути уражені Знищити заражені рослини; вибрати стійкі сорти; підтримувати належну родючість ґрунту; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу; поливати вранці; дезінфікувати інструменти; чергувати культури
Фітофтороз (пізній) Комаха Дрібні, зеленувато-сірі, змочені водою плями на листках, які збільшуються і буріють, іноді з жовтим ореолом; білий нечіткий наліт на нижньому боці листків; уражуються також стебла; на бульбах розвивається червонувато-коричнева суха гниль Знищити заражені рослини; вибирати стійкі сорти і сертифіковану, вільну від хвороб насіннєву картоплю; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу; прибирати рослинні рештки; сіяти культури
Колорадські жуки Комаха Яйця жовто-оранжевого кольору, відкладені купками на нижньому боці листків; личинки та імаго вигризають отвори в листі Збирати вручну; використовувати солом'яну мульчу; прополювати; використовувати укриття рядків; знищувати пожнивні рештки; сіяти культури. У стані німфи їх можна контролювати за допомогою діатомової землі (харчової). Якщо вони продовжують бути проблемою, кілька обприскувань органічним пестицидом Спіносадом позбавлять від жуків. Завжди використовуйте засоби на світанку або в сутінках, щоб не завдати шкоди корисним комахам.
Блошині жуки Комаха Крихітні чорні жуки, які стрибають, коли їх лякають. Численні крихітні дірочки в листі; скупчення дірок, як ніби в лист влучили з рушниці Використовуйте укриття для рядків; сильно мульчуйте; додайте місцеві рослини, щоб запросити корисних комах
Комаха листовійки Комаха Білі шкурки на нижній стороні листя (від линьки німф); крапчастість (безліч дрібних плям) на листі; "бункерний опік" (листя жовте/коричневе, скручене або низькоросле); зниження врожаю. Збивати німф з нижньої сторони листків сильним струменем води; використовувати рядкові укриття; контролювати імаго за допомогою жовтих липких пасток; прополювати; знищувати пожнивні рештки
Короста картоплі Бактерія Коричневі, шорсткі, коркові плями, які можуть бути поверхневими/піднятими/заглибленими Вибирати стійкі сорти та сертифіковане насіння картоплі;перед посадкою опудрити насіннєву картоплю сіркою; використовувати мульчу з хвої; підтримувати ґрунт вологим після початку формування бульб; не вносити гній; сіяти культури
Томатний рогохвост Комаха Обгризене листя (спочатку у верхній частині рослини); швидке опадання листя; чорні/зелені екскременти Збирати вручну (залишати личинки, які мають білі, схожі на рисові кокони, в яких живуть паразити браконід); обробляти ґрунт восени та навесні; прополювати; додавати місцеві рослини для залучення корисних комах; вирощувати кріп як культуру-пастку або базилік/ чорнобривці
Білокрилка Комаха Липка "медова роса" (екскременти); сажа, чорна пліснява; жовті/сріблясті ділянки на листі; зів'ялі/низькорослі рослини; деформація; дорослі особини літають, якщо їх потурбувати; деякі види переносять віруси Видаляйте заражене листя/рослини; використовуйте ручний пилосос для видалення шкідників; обприскуйте водою нижню сторону листя вранці/ввечері, щоб знищити шкідників; контролюйте дорослих особин за допомогою жовтих липких пасток; обприскуйте інсектицидним милом; запрошуйте корисних комах і колібрі з місцевими рослинами; прополюйте; використовуйте світловідбиваючу мульчу.
Дротяники Комаха Саджанці зрізані;відставання в рості / в'янення; коріння з'їдені; бульби / цибулини просвердлені Викопати ямки глибиною від 5 до 10 см. через кожні 1-3 м., заповнити сумішшю проростаючих бобів/кукурудзи/гороху або картоплі в якості приманки, засипати ґрунтом або дошкою, через 1 тиждень розкрити і знищити зібраних дротяників; забезпечити хороший дренаж; видаляти рослинні рештки; сіяти культури в порядку сівозміни

Приготування картоплі

Картоплю можна готувати різними способами: варити, робити пюре, різати на шматочки і смажити, смажити по-французьки, обсмажувати, ліпити галушки або деруни, терти на тертці і навіть варити як алкогольні напої.

Більшість страв з картоплі подають гарячими, але деякі спочатку готують, а потім подають холодними, зокрема, картопляний салат і картопляні чіпси.

Зміст: