Квасоля

Квасоля звичайна містить величезну кількість сортів стручкової квасолі, які мають їстівні стручки, а також квасолю в оболонці та суху квасолю, в якій внутрішнє насіння видаляється з неїстівних стручків перед тим, як їх приготувати та з'їсти. Більшість домашніх садівників будуть вирощувати стручкову квасолю, яка охоплює як кущові сорти квасолі, що ростуть довгими лозами, так і низькорослі кущові сорти квасолі. Більшість сортів стручкової квасолі зеленого кольору, але є також фіолетові, червоні, жовті та смугасті боби. Звичайна квасоля має довжину кілька дюймів і круглу або плескату форму.

Квасоля - це однорічні овочі, які швидко ростуть і найкраще висаджувати навесні. Квіти з'являються приблизно через два місяці після посадки. Час збору врожаю сильно варіюється в залежності від виду квасолі. Зверніть увагу, що насіння сирої або недовареної квасолі може бути токсичним для людей і тварин.

Посадка


Коли садити?


Найважливіше правило вирощування квасолі - не садити занадто рано. Висаджуйте навесні після того, як мине небезпека заморозків. Насіння, посіяне занадто рано, може згнити в холодному, вологому ґрунті, а рослинам для розвитку потрібна тепла погода.

Вибір місця для посадки


Виберіть місце для посадки, яке отримує багато сонця і має багатий органічними речовинами ґрунт з чітким дренажем. Переконайтеся, що поблизу немає високих кущів або дерев, які створюють занадто багато тіні для квасолі. Квасолю також можна вирощувати на піднятих грядках і в контейнерах.


Відстань, глибина та опора


Як правило, висаджуйте насіння глибиною близько дюйма, а розсаду розміщуйте на тій же глибині, на якій вона була в попередньому контейнері.

  • Кущову квасолю можна висаджувати рядами на відстані до 90 см. один від одного, з насінням, розміщеним на відстані 5 см. один від одного. Після того, як рослини проростуть, прорідіть сходи до 10 см. один від одного.
  • Квасоля потребує певної опори, на якій вона буде рости. Опора повинна бути висотою до 2 м. Переконайтеся, що опора встановлена перед посівом. Розмістіть космічні опори приблизно на відстані 90-120 см. один від одного.


Догляд


Світло


Квасоля потребує повного сонця для найкращого врожаю. Повне сонце також допомагає зберегти рослини сухими і менш схильними до певних проблем, таких як грибкові захворювання.

Ґрунт


Квасоля любить багаті органікою суглинисті ґрунти зі слабокислим рівнем кислотності ґрунту. Хороший дренаж ґрунту також є ключовим фактором. Видаліть бур'яни перед посадкою, щоб запобігти конкуренції за поживні речовини та вологу в ґрунті. Коли квасоля виросте, обережно прополюйте навколо рослин, оскільки її неглибоке коріння може бути легко пошкоджене.


Вода


Квасоля потребує 16 мл. води на тиждень. Для додаткового поливу використовуйте систему крапельного зрошення, щоб уникнути розбризкування ґрунту на листя, що може призвести до захворювань, які передаються через ґрунт. Щоб визначити, чи потрібна рослинам вода, застроміть палець приблизно на 2,5 см. у ґрунт біля основи рослини. Якщо ґрунт сухий, пора поливати. Рослини, які знаходяться під водою, перестануть цвісти. Квасоля має неглибоке коріння, і мульчування може допомогти зберегти їх прохолоду і зберегти вологу в ґрунті.

Температура і вологість


Квасоля найкраще проростає при температурі ґрунту від 21 до 26 градусів. Якщо температура ґрунту нижче 20 градусів, насіння проростає повільніше і схильне до гниття. Квасоля має тенденцію припиняти цвітіння в екстремальну літню спеку. Але якщо їх добре поливати, вони відновлять цвітіння і виробництво, коли температура знизиться. Більш того, квасоля звичайна росте в будь-яких умовах вологості, якщо її правильно поливати.

Добриво


Як бобові, квасоля фіксує азот у ґрунті, тому уникайте добрив з високим вмістом азоту. Замість цього використовуйте добриво 10-20-10 для підживлення рослин протягом усього вегетаційного періоду, дотримуючись інструкції до продукту. Квасоля дає плоди протягом такого тривалого періоду, що вона також отримає користь від підгодівлі компостом приблизно в середині вегетації.


Запилення


Більшість сортів квасолі є самозапилювачами. Цвітіння є так званими "досконалими квітками", які включають як чоловічі, так і жіночі частини. Запилення всередині кожної квітки зазвичай відбувається завдяки легкому вітерцю, хоча бджоли та інші запилювачі можуть допомагати в цьому процесі. Але не обов'язково вирощувати різні сорти або кілька рослин, щоб забезпечити перехресне запилення, як це відбувається у випадку з деякими видами.

Види квасолі


У найпопулярнішій категорії стручкової квасолі існує кілька видів квасолі, в тому числі:

  • "Чудо Кентуккі": Цей старий сорт стручкової квасолі цінується за свій смак.
  • "Баунтіфул": Це ранньостиглий, без стручковий кущовий сорт квасолі.
  • "Золота воскова квасоля": Жовта кущова квасоля з м'якою текстурою.
  • "Royal Burgundy": Ранньостигла кущова квасоля з фіолетовими стручками, які при варінні стають зеленими.
  • "Романо": Ця класична широка, в італійському стилі, кущова або жердинна квасоля має м'ясистий смак.


Стручкова квасоля проти квасолі в оболонці та сухої квасолі


Різні сорти Phaseolus vulgaris поділяються на три типи:

  • Стручкова квасоля / швидкоросла: Це найпопулярніші боби для більшості садівників, що включають як низькорослі кущові боби, так і високі стовпчасті боби, в яких цілі стручки готуються і споживаються цілком - як зовнішні стручки, так і внутрішні насіння. Ця група представляє те, що більшість людей вважає зеленою квасолею. Кущові сорти зазвичай виростають від 45 до 76 см. заввишки і є самодостатніми, в той час, як стовпові сорти мають ліани, які можуть підійматися або розповзатися до 4 м.
  • Оболонка квасолі: У цьому типі стручок не їдять, а навпаки, боби виймають зі стручка, коли вони наближаються до зрілості. Боби готують і їдять, поки вони ще м'які.
  • Сухі боби: Включаючи квасолю, білу квасолю, жовту квасолю, квасолю, квасолю і боби пінто, сорти цієї групи, як правило, очищають від лушпиння і зберігають сухими або консервованими для подальшого використання. 


Важливо розрізняти ці види, оскільки від цього буде залежати те, як ви будете їх готувати і вживати в їжу. Переконайтеся, що купуєте сорт, який відповідає вашим очікуванням.

Збирання квасолі звичайної


Збирання квасолі - це постійне завдання, і чим більше ви збираєте, тим більше бобів зав'яжуть рослини. Збирати врожай можна починати в будь-який час після того, як боби сформуються. Садівники зазвичай збирають квасолю, коли стручки молоді та ніжні, розміром приблизно з невеликий олівець. Внутрішнє насіння ще не повинно бути видно крізь стручки. Надмірно зрілі боби, в яких внутрішнє насіння випирає крізь стінки стручка, можуть бути жорсткими та в'язкими.

Як правило, кущова квасоля готова до збирання через 50-55 днів після посадки. Для квасолі знадобиться від 55 до 65 днів, залежно від сорту. Перевірте пакування, щоб переконатися, що ваш вибір встигне дозріти протягом вашого вегетаційного періоду. Збирайте урожай, обережно витягуючи кожну квасолину з лози або відриваючи її на кінці лози. Будьте обережні, щоб не пошкодити рослину під час збору врожаю. Ви можете зварити боби відразу або бланшувати та заморозити їх. Вони можуть зберігатися в морозильній камері до року.

Вирощування квасолі в горщиках


Вирощування квасолі в контейнері може бути корисним, особливо коли приходить час регулярно збирати урожай. Поки контейнер отримує достатньо сонячного світла, ви можете розмістити його в місці, яке вам зручно регулярно відвідувати.

Виберіть один з невеликих сортів квасолі, якщо ви хочете вирощувати її в контейнерах, і обов'язково дайте квасолі опорну конструкцію, на якій вона буде рости. Орієнтуйтеся на контейнер глибиною не менше 30 см. з достатніми дренажними отворами. Неглазурований глиняний контейнер є ідеальним, оскільки він дозволить надлишковій ґрунтовій волозі випаровуватися через його стінки. Дерев'яні бочки також можуть стати хорошими кашпо.

Обрізка


Обрізка квасолі звичайної не потрібна, за винятком висмикування рослин із землі з настанням холодів. Це однорічні рослини, які не повертаються наступної весни. Дозвольте квасолі продовжувати рости якомога довше, оскільки ці бобові фактично покращують ґрунт, поглинаючи азот з повітря і фіксуючи його в ґрунті. Деякі садівники люблять чергувати місця посадки бобових, таких як квасоля і горох, в саду, щоб скористатися цією властивістю поліпшення ґрунту.

Розмноження квасолі звичайної


Рослини квасолі розмножуються насінням. Оскільки рослини є однорічними, це недорогий спосіб забезпечити себе новими рослинами щороку. Ось як зберегти насіння:

  • Зберіть насіннєві стручки зі здорової рослини квасолі, як тільки стручки висохнуть і стануть крихкими.
  • Розкрийте стручки, щоб звільнити насіння.
  • Зберігайте насіння в темному, сухому, прохолодному місці в герметичному контейнері. Вони повинні бути життєздатними протягом трьох-чотирьох років і можуть бути посаджені навесні після того, як мине загроза заморозків.
  • Однак майте на увазі, що тільки негібридні рослини з відкритим запиленням дадуть насіння, яке виросте в рослини, ідентичні батькам. Якщо ви спробуєте це зробити з гібридними сортами, ви, швидше за все, будете розчаровані рослинами, які не мають тих же характеристик, що і батьківська рослина.

Як виростити квасолю з насіння?


Насіння квасолі, як правило, висівають прямим посівом в саду, оскільки вони не люблять пересадки. Їх коріння неглибоке і легко пошкоджується. Якщо ви хочете вирощувати квасолю в закритому ґрунті, посадіть її в біорозкладні горщики або ґрунтові блоки, які можна висадити в сад, як тільки потеплішає.

Посадка та пересадка квасолі


Якісна ґрунтова суміш, призначена для овочів, зазвичай ідеально підходить для вирощування квасолі. Якщо ви садите в досить великий контейнер, вам не доведеться пересаджувати ці однорічні рослини протягом вегетаційного періоду і турбувати їх коріння.

Поширені шкідники та хвороби рослин


Кілька тваринних шкідників люблять рослини квасолі, в тому числі:

  • Мексиканські бобові жуки їдять квіти, боби і особливо листя.
  • Павутинний кліщ проколює поверхню листя і висмоктує сік, часто викликаючи відмирання листя.
  • Японські жуки та попелиці також можуть атакувати рослини квасолі.
  • Квасолеві листоїди можуть оперізувати стебла біля лінії ґрунту і вигризати отвори в листі рослини.
  • Гризуни з'їдають цілі рослини квасолі, і для їх зупинки необхідна огорожа, якщо вони поширені у вашій місцевості.
  • Грибкові захворювання, такі як альтернаріоз листя, можуть бути проблемою у вологих умовах. Інші хвороби, включаючи білу плісняву, іржу квасолі та вірус мозаїки, також можуть вражати рослини квасолі. Допоможіть запобігти хворобам, тримаючи лози сухими. Також не перевантажуйте рослини і забезпечте достатню циркуляцію повітря. Можна шукати сорти рослин, які виведені на стійкість до хвороб.

Поширені запитання

Чи легко вирощувати квасолю звичайну?

Квасолю легко вирощувати, якщо ви можете задовольнити її потреби у світлі та волозі.

Скільки часу потрібно для вирощування квасолі?

Квасоля зазвичай готова до збору врожаю приблизно через два місяці після посадки.

Чи можна вирощувати квасолю в приміщенні?

Квасолю можна вирощувати в приміщенні, але, швидше за все, знадобляться лампи освічування, щоб доповнити природне сонячне світло.

Зміст: