Баклажани

Баклажани - також відомі як баклажани або брінджал - це овочі теплого клімату, які збирають в середині або наприкінці літа. Баклажани найкраще смакують, коли їх збирають молодими.

Про баклажани

Враховуючи їх тропічну і субтропічну спадщину, баклажани вимагають відносно високих температур, подібно до помідорів і перцю (які, як і баклажани, належать до сімейства пасльонових). Вони ростуть найшвидше при температурі від 21° і 30°C - і дуже повільно при більш прохолодній погоді.

Подібно до помідорів і перцю, баклажани розвиваються і звисають з гілок рослини, які можуть виростати на 60 см. у висоту.

Оскільки вони потребують теплого ґрунту, баклажани зазвичай купують для пересадки у віці від 6 до 8 тижнів (або починають вирощувати в закритому ґрунті приблизно за два місяці до цього), щоб отримати фору. Підняті грядки, збагачені компостованим гноєм, є ідеальним місцем для вирощування баклажанів, оскільки ґрунт прогрівається швидше. Баклажани також чудово підходять для контейнерів і роблять прекрасні декоративні бордюри. Насправді сьогодні існує досить багато декоративних сортів баклажанів, чиї неїстівні плоди мають привабливі строкаті візерунки.

Хоча плоди баклажанів зазвичай мають гарний темно-фіолетовий колір, вони також можуть бути білими, рожевими, зеленими, чорними або строкатими фіолетово-білими. Їх розмір і форма також варіюються, починаючи від великих баклажанів у формі гарбуза, які ви зазвичай знайдете в магазинах, до більш екзотичних струнких японських баклажанів.

Посадка

Для досягнення найкращих результатів висаджуйте баклажани в місцях, які отримують повне сонячне освітлення - принаймні 6-8 годин прямих сонячних променів на день.

Баклажани найкраще ростуть у добре дренованому супіщаному або суглинному ґрунті з досить високим вмістом органічних речовин. Щоб поліпшити родючість ґрунту, приблизно за тиждень до посадки змішайте 25 мм. добре перепрілого гною, компосту або загального добрива, такого як 5-10-5, по всій посадковій грядці.

Вирощування в контейнерах

Якщо ви вирощуєте баклажани в горщиках, використовуйте контейнер темного кольору, який буде поглинати більше сонячного світла. Помістіть одну рослину на 5-галонний (або більший) горщик на повне сонце і на відкритому повітрі, щоб вона могла запилюватися. Використовуйте преміальну ґрунтову суміш, щоб уникнути хвороб. Підняті грядки, які прогріваються швидше, ніж ґрунт, також ідеально підходять для вирощування баклажанів.

Коли садити баклажани?

  • Почніть висівати насіння в приміщенні у квартирах або торф'яних горщиках за 6-8 тижнів до останніх весняних заморозків. Насіння швидко проростає при температурі від 21° до 32°C. Крім того, ви можете придбати 6-8-тижневі саджанці безпосередньо перед посадкою.
  • Не висаджуйте розсаду баклажанів в сад до тих пір, поки не мине остання загроза заморозків.
  • Якщо купуєте розсаду: Купуйте високоякісні екземпляри. Не купуйте високі, колючі рослини або молоді рослини, які вже цвіли (в ідеалі, молоді рослини повинні витрачати енергію на приживання, перш ніж вони почнуть цвісти).


Як саджати баклажани?

  • Почніть з посіву насіння в приміщенні, висіваючи його на глибину 0,5 см. в контейнери або торф'яні горщики.
  • Після того, як мине небезпека останніх весняних заморозків і денна температура становитиме від 21° до 23°С, висадіть розсаду в лунки на відстані 60-76 см. один від одного в рядах на відстані 90 см. один від одного. Використовуйте покриття з чорної пластикової мульчі, щоб зігріти ґрунт перед пересадкою, якщо температура ґрунту ще недостатньо висока.
  • Відразу після посадки (в ґрунт або горщик) встановіть 60 см. кілки висотою від 2,5 до 5 см. від кожної рослини або використовуйте клітки, щоб забезпечити підтримку та уникнути порушення ґрунту або коріння пізніше. Баклажани будуть падати при навантаженні плодами.
  • Після посадки добре полийте. Додайте шар мульчі для утримання вологи та придушення бур'янів.
  • Якщо ви живете в холодному кліматі, подумайте про використання міжрядних укриттів, щоб зберегти молоді баклажани в теплі та під захистом. У теплі дні відкривайте кінці укриття, щоб бджоли могли запилювати квітки баклажанів.

Вирощування

  • Добре полийте, щоб зволожити ґрунт на глибину не менше 15 см., щоб ґрунт був вологим, але ні в якому разі не мокрим. Найкращим є постійний полив, а ідеальним - за допомогою шланга або крапельної системи на рівні ґрунту.
  • Критичним періодом для вологи є період зав'язування і розвитку плодів. Баклажани дивної форми є результатом непослідовного або недостатнього поливу.
  • Мульчування може допомогти забезпечити рівномірне зволоження, зберегти воду і зменшити кількість бур'янів.
  • Застосовуйте збалансовані добрива приблизно кожні 2 тижні.
  • Примітка: Занадто багато азоту може викликати надмірний вегетативний ріст. Якщо ви використовуєте пластикову мульчу, вносьте добрива через крапельне зрошення або вносьте добрива збоку від ряду.
  • Для отримання великих плодів обмежтеся п'ятьма або шістьма на рослині, обриваючи зайві квіти, що розвиваються.
  • Баклажани можуть впасти, бувши завантаженими плодами! Високі рослини обов'язково підв'язуйте кілками або використовуйте клітку, щоб утримувати рослини у вертикальному положенні. Якщо вирощуєте баклажани в контейнерах, підколюйте стебла до того, як сформуються плоди.
  • Для кущистої рослини прищипуйте кінцеві точки росту, центральні точки на рослині, з яких ростуть нові пагони і листя. Шукайте найновіші (і, як правило, найменші) листки в центрі рослини та вищипуйте бруньку, що формується там.
  • Баклажани чутливі до коливань температури: Прохолодні ночі (нижче 13°C) або спекотні дні (вище 35°C) можуть спричинити погане плодоношення. Вкривайте рослини в холодні ночі та забезпечуйте тінь (наприклад, пляжна парасолька) в спекотні сонячні дні. Холод також погіршує дозрівання.

Рекомендовані сорти

Стандартний баклажан дає яйцеподібні, глянцеві, фіолетово-чорні плоди.

  • "Black Beauty" - традиційний розмір баклажана. Одна рослина дає від 4 до 6 великих округлих плодів. Інші звичайні типи включають "Black Magic", "Purple Rain" і "Early Bird".
  • "Блек Белл": класичні овальні або круглі, 15 см., фіолетові / чорні плоди; стійкі до хвороб
  • "Dusky": класичні грушоподібні, 16 см., глянцеві фіолетово-чорні плоди; відмінний смак; стійкий до хвороб.


Інші цікаві сорти баклажанів включають:

  • "Applegreen": овальні, 15 см., ніжні, блідо-зелені плоди
  • "Bambino": овальні, розміром з волоський горіх, фіолетово-чорні плоди; рослини висотою 25 см.
  • "Casper": циліндричні, 15 см., білосніжні плоди; грибний аромат
  • "Cloud Nine": краплеподібні, 17 см., білі плоди, стійкі до хвороб
  • "Керміт": тайський тип; круглий; 5 см., зелений плід з біло-смугастим плечем
  • "Розіта": грушоподібні, 20 см., рожево-рожеві плоди, солодкого смаку


Довгий, стрункий японський баклажан має тоншу шкірку і ніжний смак.

  • "Ichiban": 25 см., тонкі, фіолетові / чорні плоди; плодить до заморозків. Очікуйте десяток або більше плодів з однієї рослини.
  • "Little Fingers": фіолетові / чорні плоди розміром з палець; добре підходять для контейнерів. Дрібноплідні сорти, як правило, мають особливо важкі плоди.


Декоративні сорти їстівні, але мають низьку харчову якість.

  • "Easter Egg" - декоративний баклажан, зазвичай білого кольору (не їстівний).

Збір урожаю

  • Збирають урожай баклажанів через 65-80 днів після пересадки, залежно від сорту. Якщо ви починаєте з насіння, очікуйте від 100 до 120 днів до дозрівання. Липень, серпень і вересень (навіть жовтень) - це місяці збору врожаю баклажанів, залежно від того, де ви живете і який сорт ви посадили.
  • Не чекайте занадто довго, щоб зібрати урожай! Баклажани найкраще смакують, коли їх збирають молодими. Тоді енергія рослини піде на виробництво нових плодів. Якщо збирати врожай рано і часто, рослина буде досить плідною.
  • Після того, як баклажани будуть готові, перевіряйте їх кожні 2-3 дні.
  • Це найкращий спосіб визначити час збору врожаю: Плоди дозріли, коли їх шкірка не відскакує від легкого натискання пальцем. Збирання врожаю - це своєрідне мистецтво; плоди можуть гірчити на смак, якщо їх зірвати недозрілими або перезрілими. Шкірка плодів повинна виглядати глянцевою, без зморшок і мати рівномірний колір. Якщо розрізати баклажан, насіння повинно бути м'яким, але сформованим. Якщо шкірка виглядає бляклою, а насіння всередині темне і тверде, плід буде гірким на смак.
  • Японські баклажани можуть бути готові до збору врожаю, коли досягнуть розміру пальця або хот-дога.
  • При зборі врожаю не тягніть за плід (він не відірветься). Зріжте плід гострим ножем (плодоніжка жорстка) близько до плодоніжки над зеленою шапочкою (чашечкою) на верхівці, залишивши близько 2,5 см. її прикріпленою. Чашечка може бути колючою, тому корисно працювати в рукавичках.
  • Ви можете зрізати ці рослини, як перець, якщо ваш сезон досить довгий для другого врожаю.

Як зберігати баклажани?

  • Баклажани можуть зберігатися до 2 тижнів у вологих умовах при температурі не нижче 10°C.
  • У холодильнику вони збережуться протягом декількох днів.
  • Не мийте і не розрізайте їх заздалегідь, щоб не пошкодити шкірку, яка при відкритому доступі швидко псується.
  • Щоб уникнути знебарвлення баклажанів після розрізання для приготування їжі або гриля, використовуйте маринад з сіллю, оцтом та/або лимонним соком.

Хвороби та шкідники

Шкідник/хвороба Тип Симптоми Контроль/запобігання
Фітофтороз (ранній) Грибок На листках, починаючи з нижніх, з'являються темні концентричні плями, часто з жовтим зовнішнім кільцем, які згодом відмирають; плоди/стебла також можуть бути уражені Знищити заражені рослини; вибрати стійкі сорти; підтримувати належну родючість ґрунту; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу; поливати вранці; дезінфікувати інструменти; чергувати культури
Фітофтороз (пізній) Грибок Дрібні, зеленувато-сірі, змочені водою плями на листках, які збільшуються і буріють, іноді з жовтим ореолом; білий, нечіткий наліт на нижньому боці листків; уражуються також стебла; плоди гниють Знищити заражені рослини; вибирати стійкі сорти; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу; видаляти рослинні залишки; чергувати культури
Гниль на кінчику квітки Захворювання Темні, змочені водою плями на квітучому кінці плоду (на протилежній стороні плодоніжки) можуть збільшуватися і ставати запалими та шкірястими Викликається нестачею кальцію в плодах, часто через те, що коріння не отримує достатньої кількості води та/або поживних речовин.  Видалити уражені плоди; висаджувати при належній температурі ґрунту; глибоко і рівномірно поливати; використовувати мульчу; підтримувати належний рівень кислотності ґрунту і рівень поживних речовин; уникати надлишку азоту; забезпечити хороший дренаж; запобігати пошкодженню коренів.
Колорадські жуки Комаха Яйця жовто-оранжевого кольору, відкладені купками на нижньому боці листків; личинки та імаго вигризають отвори в листі Збирати вручну; використовувати солом'яну мульчу; прополювати; використовувати укриття міжрядь; знищувати пожнивні рештки; сіяти культури
Блошині жуки Комаха Численні крихітні дірочки в листі, ніби в них влучили з дробовика Використовуйте укриття для рядків; рясно мульчуйте; додайте місцеві рослини для залучення корисних комах
Борошниста роса Грибок Зазвичай білі плями на верхніх поверхнях листя поширюються до борошнистого нальоту на всьому листі; листя може жовтіти/відмирати; викривлення/затримка росту листя/квітів Знищити заражене листя або рослини; вибрати стійкі сорти; по можливості висаджувати на повному сонці; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; обприскати рослини 1 чайною ложкою харчової соди, розчиненою в 1 літрі води; знищити пожнивні рештки
Томатний ріжковий хробак Комаха Обгризене листя (спочатку у верхній частині рослини); швидке опадання листя; чорні/зелені екскременти на рослині; погризені плоди Збирати вручну (залишати личинки з білими, схожими на рисинки коконами, в яких живуть паразити браконід); обробляти ґрунт восени та навесні; прополювати; додавати місцеві рослини для залучення корисних комах; вирощувати кріп як культуру-пастку або базилік чи чорнобривці як репеленти; обприскувати бактерією Bacillus thuringiensis (Bt)
Білокрилка Комаха Липка "медова роса" (екскременти); сажиста, чорна цвіль; жовті/сріблясті ділянки на листках; зів'ялі/низькорослі рослини; деформація; дорослі особини літають, якщо їх потурбувати; деякі види переносять віруси Видаляйте заражені листя/рослини; використовуйте ручний пилосос для видалення шкідників; обприскуйте водою нижню сторону листя вранці/ввечері, щоб знищити шкідників; контролюйте дорослих особин за допомогою жовтих липких пасток; обприскуйте інсектицидним милом; запрошуйте корисних комах і колібрі з місцевими рослинами; прополюйте; використовуйте світловідбиваючу мульчу.

Інші поширені проблеми з баклажанами

  • Температура:

Якщо квіти на ваших баклажанах утворюються, але потім опадають, або якщо плоди не розвиваються, найімовірніша проблема полягає в тому, що температура занадто низька.
Якщо плоди маленькі і не ростуть, це також, ймовірно, занадто холодно. Баклажани люблять спеку! Денна температура повинна бути до 30°С, а нічна температура не повинна опускатися нижче 15°С, інакше їх ріст буде дуже повільним і зупиниться. Дочекайтеся більш теплих температур; можливо, вам доведеться пересадити, в залежності від сорту.

  • Непослідовний полив:

Баклажани дивної форми є результатом непослідовного поливу або низької вологості.

Зміст: