Редис - витривалий коренеплід, який вирощують заради його хрустких, яскравих і гострих коренеплодів. Його можна висаджувати кілька разів за сезон - і вже через три тижні можна збирати врожай!
Про редис
Редис - це однорічний коренеплід і член сімейства капустяних (Brassicaceae), до якого входять броколі, капуста, цвітна капуста, листова капуста, капуста, капуста і, як випливає з назви, хрін. Вся рослина їстівна - від кореня до листя - і її можна вживати в сирому або приготованому вигляді.
Насіння можна висаджувати як навесні, так і восени, але посів слід призупинити, коли настануть теплі температури; це призводить до того, що редис закручується, роблячи його по суті марним. В іншому випадку редис є одним з найпростіших у вирощуванні овочів.
Оскільки редис дозріває так швидко, ви можете сіяти його скрізь, де є вільне місце, або сіяти в міжряддях інших овочів, таких як морква або буряк. Редис також є чудовим рослиною-супутником, що допомагає відлякувати шкідників від інших овочів.
Посадка
Виберіть сонячне місце, яке отримує не менше шести годин сонця на день. Якщо редис посаджений в занадто великій тіні, або навіть там, де його затінюють сусідні овочеві рослини, він спрямує всю свою енергію на виробництво більшого листя. Обробіть ґрунт (коріння погано росте в ущільненому ґрунті) і видаліть будь-які камені. Якщо ґрунт глинистий, додайте трохи органіки для розпушення та покращення дренажу. Якщо ви висаджуєте довгі сорти (такі як "Біла бурулька"), обробіть ґрунт на глибину 20 см.
Коли садити редис?
- Для весняної посадки висівайте насіння за 4-6 тижнів до останніх весняних заморозків.
- Для осіннього посіву висівайте насіння за 4-6 тижнів до перших осінніх заморозків.
Як садити редиску?
- Перед посівом внесіть органіку, але уникайте свіжого гною або добрив з високим вмістом азоту; занадто багатий ґрунт сприятиме пишному листю шляхом коріння редиски.
- Насіння редиски має досить тривалий термін зберігання. Не бійтеся висаджувати насіння редиски, яким до 5 років. Можливо, не все зійде, але у вас буде достатньо того, що зійде.
- Висійте насіння на відкритому повітрі на глибину близько 1 см. і нещільно засипте ґрунтом. Простір 2,5 см. один від одного в рядах на відстані 30 см. один від одного. Ретельно полийте насіння на глибину до 15 см.
- Висівайте ще один раунд насіння кожні 10 днів або близько того, поки погода все ще прохолодна, щоб отримати безперервний урожай редиски наприкінці весни та на початку літа.
Вирощування
Проріджування редиски
"Проріджування" є, мабуть, найважливішим етапом вирощування редиски. Як тільки саджанці досягнуть 5 см. заввишки або приблизно тижневого віку, важливо прорідити редис до тридюймових інтервалів. Переповнена редиска погано росте, і в кінцевому підсумку ви отримаєте маленькі, зморщені, неїстівні коренеплоди.
Щоб прорідити, просто зріжте зелень біля лінії ґрунту. Проріджування їстівні, тому додайте в салат! Або, якщо проріджування було акуратно витягнуто з корінням, листям і стеблом неушкодженими, пересадіть їх. Пересадка може бути трохи стресовою, але вона повинна відновитися.
Полив редиски
- Послідовне, рівномірне зволоження є ключовим. Не дозволяйте йому пересихати, інакше ви отримаєте щільні, гострі коренеплоди, але не дозволяйте йому перезволожуватися, інакше коріння загниє. Система крапельного зрошення - відмінний спосіб досягти цього.
- Мульчуйте редис компостом, збагаченим деревною золою, щоб допомогти утримати вологу в сухому стані, а також захистити коренеплоди від кореневої личинки.
- Часто прополюйте; бур'яни швидко витіснять редис.
Як виростити редиску в горщиках?
Вирощування в контейнерах - хороший варіант, якщо у вас немає місця в саду або пухкого ґрунту, який потрібен редисці. Коріння звичайної редьки неглибоке, тому їй не потрібен такий глибокий горщик. Але краще вирощувати круглий сорт, а не довгий, щоб переконатися, що він має достатньо місця для розвитку. Контейнер шириною і глибиною від 20 до 30 см. повинен бути достатнім. Він також повинен мати достатньо дренажних отворів. Неглазуровані глиняні контейнери корисні, оскільки вони дозволяють надлишку ґрунтової вологи випаровуватися через їх стінки, допомагаючи запобігти загниванню коренів. Використовуйте будь-який високоякісний ґрунт для горщиків. Контейнери висихають швидше і потребують більшого поливу, ніж ґрунтові сади. Уважно стежте за вологістю.
Обрізка
Вам не доведеться робити ніякої обрізки на ваших рослинах редиски, крім проріджування сходів. Якщо редис залишається переповненим, він не буде розвиватися належним чином. На щастя, ви можете з'їсти проріджену розсаду. Зрізайте їх на рівні землі, а не висмикуйте коріння, щоб не порушити коріння сусідніх рослин.
Розмноження редиски
Редис зазвичай вирощують з насіння. І можна зібрати насіння зі зрілих рослин для подальшого зростання. Потрібно лише переконатися, що рослини не перезапилювалися з найближчими родичами. Ось як зберегти насіння:
- Замість того, щоб висмикувати редиску, коли вона дозріє, дозвольте рослині залишитися в землі. Врешті-решт вона випустить квітконос і дасть насіннєві стручки.
- Видаліть зрілі насіннєві стручки, як тільки вони стануть коричневими і висохнуть. Подрібніть стручки, щоб звільнити насіння. Відокремте насіння від решти стручків.
- Помістіть насіння в паперовий конверт і зберігайте їх у прохолодному, сухому місці. Вони повинні залишатися життєздатними протягом п'яти років.
Як виростити великі сорти редиски з насіння?
Насіння великих сортів редиски висівайте трохи глибше, ніж дрібні сорти. Акуратно ущільніть ґрунт навколо насіння і тримайте його рівномірно вологим, але не мокрим. Проростання повинно відбутися приблизно через три - 10 днів. Обов'язково видаліть будь-які бур'яни навколо сходів, щоб запобігти конкуренції за вологу та поживні речовини.
Рекомендовані сорти
Існують як "весняні", так і "зимові" сорти редиски. Примітка: маленькі круглі сорти погано переносять спеку, так само як і довгі, тому саджайте маленькі сорти першими ранньою весною, до того, як з'являться середні. Загалом, ми вважаємо, що менший редис має м'якший смак, а більші сорти - гостріший.
- "Burpee White": весняний сорт; невеликий тип; редис сімейного типу з білою хрусткою м'якоттю; м'який смак
- "Чемпіон": весняний сорт; дрібноплідний; яскраво-червоний з щільною, хрусткою білою м'якоттю; м'який смак
- "Черрі Белль": дрібноплідний; округлий, червоний з білою м'якоттю; редиска реліквії; хрусткий, легкий смак
- "Німецький гігант": весняний сорт, червоний, розміром з бейсбольний м'яч; ніколи не перегрівається; солодкий і м'який
- "Французький сніданок": ярий, пізньостиглий сорт, може переносити помірну спеку; редька реліквія з 7 см. червоним коренеплодом, довгастої форми, м'якого смаку
- "Біла бурулька": пізньостиглий, циліндричні білі коренеплоди довжиною до 12 см., добре переносить помірну спеку, сімейний сорт, м'який смак з відтінками перцю
- "Дайкон": зимова редька; виростає до 35 см. завдовжки; найкраще вирощувати в прохолодному кліматі або в прохолодний кінець вегетації; хрусткий і гострий смак
- "Іспанська чорна": зимова редька; великі 7-10 см. кулі у формі ріпки мають хрустку, гостру, пряну білосніжну м'якоть; чудово підходить для зберігання
- "Кавуновий": зимова редька; сімейний сорт редьки дайкон з яскраво-білою шкіркою і яскраво-червоною м'якоттю; м'який смак з легкою перцевою ноткою.
Збір урожаю
Найбільша помилка, яку роблять садівники з весняною редискою, - це залишати її в землі після того, як вона дозріє, вона стане жорсткою і матиме крохмалистий смак. З іншого боку, зимовий редис може зберігатися в землі протягом декількох тижнів після дозрівання, якщо погода прохолодна. Закінчіть збір врожаю до заморозків.
- Щоб зібрати урожай, перевірте свій пакет насіння! Різні види редиски мають різний час росту. Деякі сорти висмикують вже через 3 тижні після посадки, коли коріння досягають приблизно 2,5 см. в діаметрі. Витягніть один для тесту.
- Ще однією доброю ознакою того, що корінь редиски добре розвивається, є те, що зелена поросль над ґрунтом має висоту від 15 до 20 см.
- Нарешті, ви повинні побачити або відчути, як "плече" або верхня частина редиски притискається до верхнього шару ґрунту.
Якщо деякі редиски зацвітуть до того, як ви встигнете зібрати урожай, залиште кілька штук для розвитку насіннєвих коробочок. Насінники, які виглядають як крихітні стручки квасолі або гороху, насправді дуже смачні в салаті.
Як зберігати редис?
- Відріжте бадилля і тонкий коренеплід, вимийте редиску і ретельно просушіть. Зберігайте в пакетах для продуктів або в пакетах із застібкою-блискавкою в морозильній камері холодильника.
- Зелень редиски можна зберігати окремо до 3 днів. Покладіть її в окремий пакет з сухим паперовим рушником.
Хвороби та шкідники
Шкідник/хвороба | Тип | Симптоми | Контроль/запобігання |
Личинки капустяної совки | Комахи | Зів'ялі/засохлі рослини Зів'ялі рослини; знебарвлене листя; личинки живляться корінням | Використовувати хомути навколо стебел розсади; контролювати імаго за допомогою жовтих липких пасток; використовувати укриття міжрядь; знищувати пожнивні рештки; обробляти ґрунт восени; сіяти сівозміну. |
Капустяні черв'яки | Комахи | Листя має великі, нерівні дірки, головки висвердлені; темно-зелені екскременти; жовтуваті яйця, відкладені поодинці на нижньому боці листків | Ручний збір; використання укриття міжрядь; додавання місцевих рослин для залучення корисних комах; вирощування рослин-супутників (особливо чебрецю); обприскування Bacillus thuringiensis (бактерія, що вражає личинок і личинок) |
Коренеплоди | Грибок | Зів'ялі / низькорослі рослини; жовте листя; корені виглядають набряклими / деформованими | Знищити заражені рослини; соляризувати ґрунт; дезінфікувати інструменти; чергувати культури |
Блошині жуки | Комаха | Численні крихітні отвори в листі | Використовуйте укриття для рядків; рясно мульчуйте; додайте місцеві рослини для залучення корисних комах |
Біла іржа | Грибок | Крейдяно-білі пухирі переважно на нижньому боці листків; дрібні жовто-зелені плями або пухирі, іноді по колу, на верхніх поверхнях листків; можливе викривлення або галли; стебла також можуть бути заражені | Знищити заражені рослини; підібрати стійкі сорти; прополювати; знищувати пожнивні рештки; чергувати культури |
Поширені запитання
Редис легко вирощувати, якщо він має добре дренований ґрунт і помірну температуру.
Різним сортам редиски потрібно в середньому від 20 до 60 днів, щоб бути готовими до збору врожаю.
Редис - однорічна рослина, що завершує свій життєвий цикл за один вегетаційний період.