Перець

Перець є культурою теплого сезону і буває різних кольорів, форм і розмірів. 

Про болгарський перець


Перець має тривалий вегетаційний період (від 60 до 90 днів), тому більшість домашніх садівників купують розсаду перцю в садовому розпліднику, а не вирощують її з насіння. Однак ви можете почати вирощувати насіння перцю в приміщенні, якщо хочете виростити своє власне. Північні садівники також повинні утеплити відкритий ґрунт, накривши його чорним пластиком якомога раніше в кінці зими / на початку весни.

Червоний і зелений перець є хорошим джерелом вітаміну С, деякої кількості вітаміну А і невеликих кількостей деяких мінералів. Вони чудові в сирому вигляді в салатах або як закуска з соусом або хумусом. Ви також можете нафарширувати перець приправленими хлібними крихтами або м'ясом і запекти його.

Посадка

Вирощуйте перець на місці з повним сонячним освітленням і добре дренованим вологим (але не мокрим) ґрунтом. Баланс між піщаним і суглинистим ґрунтом забезпечить хороший дренаж і швидке прогрівання ґрунту. Вносьте в ґрунт велику кількість органічних речовин (наприклад, компост), особливо якщо ви працюєте з важкою глиною.
Уникайте посадки перцю в місцях, де нещодавно вирощували інші представники сімейства пасльонових, такі як помідори, картопля або баклажани, оскільки це може піддати перець хворобам.

Коли садити перець?

Щоб почати перець у приміщенні в горщиках, висійте насіння за 8-10 тижнів до останньої дати весняних заморозків.
Висаджувати перець починають або пересаджують на відкритому повітрі приблизно через 2-3 тижні після того, як мине загроза заморозків і ґрунт прогріється до 18 ° C.

Як вирощувати перець в кімнатних умовах?

  1. Для початку в приміщенні: Почніть насіння перцю глибиною 0,5 см., три в горщик, наповнений ґрунтовою сумішшю. Для швидшого проростання підтримуйте ґрунт при температурі 21 ° C або вище. Щоб досягти таких температур, вам, ймовірно, знадобиться розмножувач з підігрівом або тепловий килимок і кілька ламп для вирощування.
  2. В ідеальних умовах сходи повинні з'явитися приблизно через два тижні, але деяким сортам потрібно до п'яти тижнів, тому не варто ставити на них хрест занадто рано! Прорідіть найслабший саджанець; нехай дві рослини перцю, що залишилися в кожному горщику, ростуть як одна. Листя двох рослин допомагають захистити перець і часто більше, ніж листя двох окремих рослин.
  3. Якщо розсада стає кривоногою або занадто високою до того, як прийшов час висаджувати її на вулицю, пересадіть її в більший горщик до найнижчих листків, так само як помідори, щоб допомогти їй підтриматись. Тримайте розсаду в теплі з великою кількістю світла, поки не будете готові до посадки. Якщо рослини мають близько п'яти-восьми листків, а в дренажних отворах видно коріння, настав час пересадити їх у більший за розміром горщик.
  4. Обов'язково загартовуйте розсаду приблизно за 10 днів до пересадки на відкрите повітря, оскільки перець дуже чутливий до прохолодних температур.

Як висаджувати перець у відкритий ґрунт?

  • Якщо ви купуєте розсаду перцю, вибирайте рослини з прямими, міцними стеблами, 4-6 листками, без цвітіння та плодів. Щоб загартувати рослини перцю, висаджуйте їх у відкритий ґрунт через тиждень або більше після настання безморозного періоду або коли середньодобова температура досягне 18°C.
  • Перед пересадкою в сад змішайте перепрілий гній та/або компост у ґрунті на глибину від 20 м. до 25 см. і кілька разів згрібайте його, щоб розбити великі грудки.
  • Висаджуйте саджанці в ґрунт, як тільки температура ґрунту досягне 18°C. Прискорити прогрівання ґрунту можна, накривши його чорним поліетиленом або темною мульчею приблизно за тиждень до висадки.
  • Пересаджувати перець найкраще ввечері або в похмурий день. Це вбереже рослини від надмірного пересихання і в'янення.
  • Зробіть отвори для пересадки глибиною від 7 до 10 см. і на відстані від 30 до 45 см. один від одного в ряду.
  • Відстань між рядами повинна становити 60-90 см.. Перед посадкою наповніть лунки водою і дайте їй вбратися. У кожну посадкову ямку покладіть дві-три дерев'яні сірникові палички (для сірки) і 1 чайну ложку добрива з низьким вмістом азоту і високим вмістом фосфору (занадто багато азоту зменшить зав'язування плодів).
  • Витягаючи пересадку з лотка або горщика, будьте обережні та залиште якомога більше ґрунту навколо коренів.
  • Помістіть саджанці приблизно на 2,5 см. глибше, ніж вони були в оригінальному контейнері. Заповніть яму ґрунтом і нещільно утрамбуйте його навколо рослини. Залиште трохи заглиблену ділянку навколо кожної рослини, щоб утримувати воду. 
  • Полийте рослини після посадки.
  • Використання рідких добрив (гнойовий чай або стартове добриво) зазвичай корисно в цей час.
  • Вставте кілки зараз, щоб не турбувати коріння пізніше. При необхідності підтримайте рослини клітинами або кілками, щоб запобігти викривленню. Спробуйте наявні у продажу конусоподібні дротяні клітки для томатів. Можливо, вони не ідеально підходять для томатів, але для перців - саме те, що треба. Або ж побудуйте власні садові опори.

Вирощування

  1. Регулярно поливайте 16 мл. води на тиждень. Це не означає неглибокий полив; перець любить гарне обливання, але між поливами слід залишати його майже сухим; йому потрібен період відносної сухості. Повільний, глибокий полив допомагає кореневій системі рости сильною. Не допускайте в'янення рослин перцю, оскільки це знижує врожайність і якість плодів. Нерегулярний полив також робить перець сприйнятливим до гнилі кінця цвітіння.
  2. У теплому або пустельному кліматі, або в розпал літа може знадобитися полив кожен день.
  3. Перець надзвичайно чутливий до тепла. Цвітіння може опуститися, якщо рослини зазнають стресу - якщо занадто жарко або холодно або недостатньо води. Використовуйте тіньову тканину або укриття для рядів, щоб уникнути теплового стресу або сонячних опіків (вплив прямих променів сонця в спекотну погоду, що призводить до того, що перець стає паперовим, пухирчастим або покривається папером).
  4. Мульчуйте для збереження вологи та відлякування бур'янів.
  5. Обережно прополюйте бур'яни навколо рослин, щоб не турбувати коріння.
  6. Всупереч поширеній думці, обприскування рослин перцю солями епсому не приносить користі.

Рекомендовані сорти

Шукайте сорти, які швидко дозрівають до повного забарвлення; повністю зрілий перець найбільш поживний - і до того ж найсмачніший!

  • Зелений перець, що червоніє: "Леді Белл", "Циганський", "Дзвіночок", "Помада"
  • Помаранчевий: "Мілена", "Помаранчеве сонце"
  • Жовтий: "Золоте каліфорнійське диво"

Збір урожаю

  • Як тільки рослини починають давати плоди, збирайте їх якнайшвидше, в той момент, коли вони досягли повного розміру і забарвлення. Регулярний збір стимулює рослини виробляти більше квітів і, звичайно, більше плодів.
  • При цьому, чим довше болгарський перець залишається на рослині, тим більш солодким він стає і тим більший вміст вітаміну С в ньому.
  • Зрізайте перець з рослини гострим ножем або ножицями.


Як зберігати перець?

  • Перець можна зберігати в холодильнику в поліетиленових пакетах до 10 днів після збору врожаю.
  • Болгарський перець можна заморозити для подальшого використання. Дивіться, як заморозити перець.
  • Перець також можна сушити: Розігрійте духовку до 60 ° С. Вимийте, видаліть серцевину та насіння. Наріжте смужками по 1 см. Готуйте на пару близько 10 хвилин, а потім викладіть на деко. Сушити в духовці від 4 до 6 годин; час від часу перевертати та міняти положення дека. Охолодити, потім зберігати в пакетах або контейнерах у холодильнику.

Шкідники та хвороби

Запилення може зменшитися при температурі нижче 16°C і вище 32°C. Занадто багато азоту в ґрунті може сприяти здоровому росту листя, але перешкоджати зав'язуванню плодів. Опадання квіток викликається високою температурою або дуже низькою вологістю. Якщо повітря дуже сухе, полийте ґрунт водою і ретельно обприскайте рослини.
Павутинний кліщ і попелиця є двома поширеними шкідниками перцю, особливо рослин, що вирощуються під укриттям. Павутинний кліщ - його можна розпізнати за тонкою павутиною на нижній стороні листя - розмножується в спекотну суху погоду. Регулярно обприскуйте ці ділянки туманом при перших ознаках нападу, щоб зробити умови для кліщів максимально несприятливими.

Попелиця також віддає перевагу нижній стороні листя, але зустрічається і на інших частинах рослини. Роздавіть ізольовані грона або при більш серйозних зараженнях винесіть рослини на відкрите місце, трохи далі від інших перців, потім обережно переверніть рослини догори дном, щоб можна було почистити Павутинний кліщ і попелиця є двома поширеними шкідниками перцю, особливо рослин, що вирощуються під укриттям. Павутинний кліщ - ідентифікований по тонкій павутині на нижній стороні листя - процвітає в спекотну, суху погоду. Регулярно обприскуйте ці ділянки туманом при перших ознаках нападу, щоб зробити умови для кліщів максимально несприятливими

Попелиця також віддає перевагу нижній стороні листя, але зустрічається і на інших частинах рослини. Роздавіть окремі грона або при більш серйозному зараженні винесіть рослини на відкрите місце, якомога далі від інших перців, а потім обережно переверніть рослини догори дном, щоб ви могли змахнути попелицю щіткою або здути її зі шланга.

Поширені запитання

Чи походять різнокольорові перці з різних рослин?

Як не дивно, але зелений і червоний болгарський перець, який ми зазвичай бачимо в супермаркетах, насправді є одним і тим же перцем; червоному перцю просто дали довше дозріти на рослині. І чим довше болгарський перець залишається на рослині, тим більший вміст вітаміну С, тому червоний перець має більше вітаміну С (і солодший на смак).

Чи існує чоловічий і жіночий перець?

Існує популярний міф, який стверджує, що плоди перцю бувають чоловічими та жіночими - різниця між ними полягає в тому, що чоловічі перці мають 3 шишки на денці та краще підходять для приготування страв, а жіночі - 4 шишки, мають більше насіння, солодші та краще підходять для вживання в сирому вигляді. Це не відповідає дійсності! Плоди перцю не мають статі, і будь-яка очевидна різниця між плодами є просто результатом умов вирощування або сорту.

Зміст: