Кукурудза

Ммм! Домашня кукурудза завжди була улюбленицею кожного!  

Про кукурудзу


Кукурудза - це ніжна однорічна культура теплого періоду року, яка дає качани з жовтими, білими або двоколірними зернами. Для вирощування та збирання кукурудзи необхідний тривалий безморозний вегетаційний період (від 60 до 100 безморозних днів).

Кукурудза родом з Америки, вона вирощується протягом тисячоліть; вона відома як одна з трьох сестер - кукурудза, квасоля та кабачки - які вирощували корінні американці.

Кукурудза - це трава! І запилюється вітром. Кукурудза, що належить до родини злакових, покладається на вітер для запилення своїх квітів! Ось чому ми висаджуємо кукурудзу блоками з коротких рядів, а не довгими, поодинокими рядами.

Види солодкої кукурудзи


Кукурудза буває ранньо-, середньо- та пізньостиглих сортів. Ранньостиглі сорти дозрівають найшвидше, в той час, як пізньостиглі можуть тривати весь вегетаційний період. Для отримання більш тривалого врожаю висаджуйте сорти з різним терміном дозрівання. Існує чотири основних типи гібридної цукрової кукурудзи: цукриста, підвищеної цукристості, укорочена та синергічна. Кожен з них містить різний рівень сахарози, що змінює смак і текстуру кукурудзи. Більш солодкі сорти також довше залишаються солодкими після збору врожаю.

Посадка

Висаджувати на повному сонці (не менше 6-8 годин прямих сонячних променів). Кукурудза вибаглива до ґрунту. Він повинен бути добре дренованим, але постійно вологим, оскільки кукурудза має властивість вбирати багато води. В ідеалі, перепрілий гній або компост слід вносити в ґрунт восени. Якщо це неможливо, просто змішайте перепрілий компост перед посадкою.

Коли садити кукурудзу?

  • Зазвичай не рекомендується висаджувати кукурудзу в закритому ґрунті. Найкраще починати безпосередньо в саду, щоб не турбувати чутливе коріння при пересадці.
  • Кукурудза дуже чутлива до морозів; не висаджуйте її, якщо температура ґрунту не перевищує 16°C, або 18°C для суперсолодких сортів. Зазвичай це відбувається через 2-3 тижні після останніх весняних заморозків. Дуже важливо сіяти рано, оскільки кукурудза потребує тривалого періоду безморозної погоди.
  • Якщо ви живете в регіоні з коротшим вегетаційним періодом, вибирайте ранній сорт, який дозріє задовго до перших осінніх заморозків.
  • Також в більш холодних зонах землю можна утеплити за допомогою чорної поліетиленової плівки; висівайте насіння через отвори в плівці.
  • Через пару тижнів після посадки першого качана кукурудзи, посадіть ще один качан, щоб продовжити врожай.

Як саджати кукурудзу?

  • Щоб прискорити проростання, зволожте насіння, загорніть у вологі паперові рушники та зберігайте в поліетиленовому пакеті протягом 24 годин.
  • Висівайте насіння на глибину до 5 см. і на відстані від 5 до 10 см. один від одного короткими, розташованими поруч рядами, щоб сформувати блок, а не один довгий ряд.
  • Ви можете внести добриво під час посадки у співвідношенні 10-10-10; кукурудза повинна швидко рости. Якщо ви впевнені, що ґрунт є адекватним, цей крок можна пропустити.
  • Добре полийте під час посадки.

Вирощування

  1. Коли молоді рослини кукурудзи досягнуть висоти близько 10 см., прорідіть їх так, щоб відстань між ними була від 30 до 45 см. для низькорослих сортів і від 45 до 60 см. для високорослих.
  2. Будьте обережні, щоб не пошкодити коріння кукурудзи під час прополювання навколо рослин.
    Кукурудзу слід добре поливати, оскільки вона має неглибоке коріння і може зазнати стресу від посухи. Достатньо близько 16 мл. води на тиждень; поливайте більше, якщо умови особливо спекотні або якщо ваш ґрунт піщаний.
  3. Якщо ґрунт залишається сухим, замочіть його ще раз.
  4. Підживіть рослини високим вмістом азотних добрив, коли кукурудза досягне 20 см. заввишки. Повторіть, коли вона досягне висоти коліна (45 см.).
  5. Мульча допомагає зменшити випаровування навколо рослин.
  6. Щоб стебла стояли прямо під час сильного вітру, насипте ґрунт навколо основи рослин висотою 30 см.
  7. Запилення вітром має вирішальне значення для розвитку повноцінних качанів з ядрами. Щоб допомогти цьому, обережно струшуйте стебла рослин кожні кілька днів до тих пір, поки китиці життєздатні, щоб збільшити шанси запилення кожного шовку. Найкраще вранці.

Примітка: Пагони, або "присоски", є вторинними пагонами, які можуть розвиватися низько на стеблі пізніше в сезоні. Вони не мають негативного впливу на основне стебло.

Види цукрової кукурудзи


Гібридні сорти кукурудзи поділяються на чотири основні категорії залежно від вмісту цукру та генетичних особливостей: цукристі (su), цукристі з підвищеним вмістом цукру (se), укорочені (sh, sh2) та синергічні (sy). Саме ці категорії використовуються для позначення цукристості сорту і зазвичай вказані на пакуванні з насінням. Важливо знати, який сорт кукурудзи ви вирощуєте - не тільки через вміст цукру, але й через те, наскільки легко вони можуть перехресно запилюватися. Якщо неправильна комбінація видів перехресно запилюється, отримані качани можуть бути низької якості.

  • Цукриста (су) солодка кукурудза - це класична солодка кукурудза. Цукристі сорти ростуть енергійно і є стійкими до стресів. Ядра не надто солодкі та мають "традиційний" смак. Однак цукор в цукровій кукурудзі швидко перетворюється на крохмаль після того, як качани зібрані, тому їх потрібно з'їсти відразу після збору. Не висаджуйте поруч зі щуплими або синергічними видами.
  • Цукроподібна (се) солодка кукурудза трохи солодша, ніж цукристі сорти. Вони зберігають свою солодкість протягом більш тривалого періоду часу після збору врожаю (кілька днів), ніж цукристі сорти. Вони добре ростуть з невеликими проблемами. Не висаджуйте поруч зі скороспілими сортами.
  • Укорочена (sh, sh2) солодка кукурудза - також звана "суперсолодка" - є найсолодшими сортами, що містять у два-три рази більше цукру, ніж цукристі сорти. Цукор в їх зернах зберігається навіть довше після збору врожаю (до тижня), ніж в інших сортах, але зерна, як правило, більш хрусткі та не мають такого "кукурудзяного" смаку. Укорочені сорти також більш вибагливі в цілому. Не висаджуйте їх поруч з будь-якими іншими видами; гібридні зерна виходять крохмалистими та жорсткими.
  • Синергічна (sy) солодка кукурудза поєднує в собі цукристість з одним з двох інших типів для створення сортів, які мають найкраще з обох світів. Синергетичні типи, як правило, мають дуже солодкі, ніжні зерна з гарним смаком, а деякі синергетичні сорти можуть зберігатися до тижня після збору врожаю. Не висаджуйте поруч з цукристими або зморщеними сортами.


Рекомендовані сорти включають:

  • "Argent": сорт з підвищеним вмістом цукру, хороший смак. Ядра білого кольору.
  • "Iochief": середньостиглий, нормально-цукристий сорт. Ядра жовті.
  • "Лютер Хілл": карликовий, нормально-цукристий сорт. Утворює качани від 10 до 15 см. на стеблах довжиною від 120 до 150. Ядра білі. Вирощують не менше дев'яти карликових рослин в блоці з трьох-чотирьох рядів.
  • "Срібна королева": сорт з нормальною цукристістю. Стійкий до деяких бактеріальних захворювань. Ядра білого кольору.
  • "Сонечко": суперсолодкий сорт. Стійкий до хвороб і високоврожайний. Жовті качани.


Кукурудза теж може бути святом для очей! Зверніть увагу на ці декоративні сорти:

  • "Glass Gem": спортивні різноколірні, напівпрозорі зерна, улюбленці дітей.
  • "Розписна гора": Шукаєте класичні "кукурудзяні" кольори? Цей сорт має велике розмаїття природних тонів. 

Збір урожаю

  • Чим тепліше повітря, тим швидше дозріває кукурудза. Зазвичай вона дозріває приблизно через 15 - 23 дні після початку цвітіння, а при дуже високих температурах - раніше.
  • Коли на стеблі ростуть два качани, верхній качан дозріває на 1-2 дні раніше нижнього.
  • При збиранні врожаю колосся повинно бути округлим або тупим, а не загостреним, з китицями коричневого кольору, а ядра повними та молочними.
  • Щоб перевірити, зніміть трохи лушпиння і проткніть зернятко нігтем. Якщо воно біле або молочне, воно готове.
  • Молочна стадія нетривала; у спекотну погоду (понад 29°C) солодка кукурудза перебуває на піку дозрівання лише 1-2 дні, тому перевіряйте її частіше. Кукурудза, зібрана через кілька днів після молочної стадії, не буде такою солодкою.
  • Потягніть качани вниз і покрутіть, щоб зняти їх зі стебла.
  • Цукристі (su) сорти починають втрачати свою солодкість незабаром після збору врожаю, тому використовуйте їх якомога швидше.
  • Готуйте до вживання в їжу або консервації відразу після збирання.
  • Якщо незріла кукурудза постраждає від пізніх приморозків, рослини та качани можуть бути пошкоджені, що призведе до загибелі рослини або поганого смаку кукурудзи.

Як зберігати кукурудзу?

  • Солодка кукурудза добре заморожується, особливо якщо перед заморожуванням її видалити з качанів. 
  • Кукурудзу можна заготовлювати й для інших цілей!

Хвороби та шкідники

Шкідник/хвороба Тип Симптоми Контроль / Запобігання
Антракноз Грибок Жовті/бурі/фіолетові/чорні плями на листках; вдавлені, темні плями на стеблах; на плямах може утворюватися лососево-рожева, з часом загнивання; у кукурудзи відмирає верхівка і загнивають стебла Знищити заражені рослини; вибирати стійкі сорти; забезпечити хороший дренаж; уникати надмірного поливу; вносити компост; використовувати мульчу; чергувати культури
Кукурудзяні качанисті черв'яки Комаха На кукурудзі поїдає шовк і зерна; екскременти; личинки також нападають на помідори та інші рослини, поїдаючи плоди/качани/листя/квіти Видалення личинок; наносити мінеральну або рослинну олію на кінчики качанів кукурудзи; вибирати сорти кукурудзи з щільним лушпинням; висаджувати рано; додавати місцеві рослини для залучення корисних комах; обробляти ґрунт восени;
Огіркові жуки (плямисті) Комаха Дірки в листі; рослини відстають у рості / гинуть; личинки живляться корінням; можуть поширювати бактеріальне в'янення Збирати вручну; рясно мульчувати; використовувати укриття для рядків; знищувати рослини, заражені бактеріальним в'яненням
Черв'яки Комаха В'янення; обірвані стебла розсади трохи вище або нижче лінії ґрунту; зникають цілі саджанці Ручне збирання; навесні перед посадкою обробити ґрунт для зменшення кількості личинок; обмотати навколо кожного стебла шийку з картону або газети шириною 10 см., заглибивши її в ґрунт на 5 см.; прополювати; використовувати укриття міжрядь; знищувати пожнивні рештки.
Вуховертки Комаха Багато дрібних отворів у листі / стеблах; з'їдений кукурудзяний шовк Пастка в банці з-під тунця, наповнена 1 см. риб'ячого жиру і заглиблена в ґрунт так, щоб край був трохи вище рівня землі; видаліть рослинні залишки
Несправжня борошниста роса Грибок Жовті кутасті плями на верхній поверхні листя, які стають коричневими; білий/фіолетовий/сірий ватоподібний наліт тільки на нижній стороні листя; викривлене листя або кукурудзяні китиці; дефоліація Видаляти рослинні рештки; вибирати стійкі сорти; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу
Жуки-блохи Комаха Численні крихітні дірочки в листі, як отвори від дробу з рушниці Використовуйте укриття для рядів; рясно мульчуйте; додайте місцеві рослини, щоб запросити корисних комах
Японські жуки Комаха Листя скелетується (залишаються лише жилки); на кукурудзі пошкодження лушпиння/зерен/шовку; личинки живляться корінням Збирати вручну; використовувати укриття міжрядь; висаджувати пижмо біля заражених рослин для відлякування жуків
Дротяники Комаха Насіння видовбане; розсада обірвана; затримка росту / в'янення; коріння з'їдене Ловити, викопуючи ямки глибиною від 5 до 10 см. через кожні 90-300 см., заповнити сумішшю проростаючої квасолі/гороху або картоплі в якості приманки, засипати ґрунтом або дошкою, через 1 тиждень відкрити і знищити зібраних дротяників; висівати насіння в теплий ґрунт для швидкого проростання; забезпечити хороший дренаж; видаляти рослинні рештки; сіяти культури в чергуванні
Зміст: