Ммм! Домашня кукурудза завжди була улюбленицею кожного!
Про кукурудзу
Кукурудза - це ніжна однорічна культура теплого періоду року, яка дає качани з жовтими, білими або двоколірними зернами. Для вирощування та збирання кукурудзи необхідний тривалий безморозний вегетаційний період (від 60 до 100 безморозних днів).
Кукурудза родом з Америки, вона вирощується протягом тисячоліть; вона відома як одна з трьох сестер - кукурудза, квасоля та кабачки - які вирощували корінні американці.
Кукурудза - це трава! І запилюється вітром. Кукурудза, що належить до родини злакових, покладається на вітер для запилення своїх квітів! Ось чому ми висаджуємо кукурудзу блоками з коротких рядів, а не довгими, поодинокими рядами.
Види солодкої кукурудзи
Кукурудза буває ранньо-, середньо- та пізньостиглих сортів. Ранньостиглі сорти дозрівають найшвидше, в той час, як пізньостиглі можуть тривати весь вегетаційний період. Для отримання більш тривалого врожаю висаджуйте сорти з різним терміном дозрівання. Існує чотири основних типи гібридної цукрової кукурудзи: цукриста, підвищеної цукристості, укорочена та синергічна. Кожен з них містить різний рівень сахарози, що змінює смак і текстуру кукурудзи. Більш солодкі сорти також довше залишаються солодкими після збору врожаю.
Посадка
Висаджувати на повному сонці (не менше 6-8 годин прямих сонячних променів). Кукурудза вибаглива до ґрунту. Він повинен бути добре дренованим, але постійно вологим, оскільки кукурудза має властивість вбирати багато води. В ідеалі, перепрілий гній або компост слід вносити в ґрунт восени. Якщо це неможливо, просто змішайте перепрілий компост перед посадкою.
Коли садити кукурудзу?
- Зазвичай не рекомендується висаджувати кукурудзу в закритому ґрунті. Найкраще починати безпосередньо в саду, щоб не турбувати чутливе коріння при пересадці.
- Кукурудза дуже чутлива до морозів; не висаджуйте її, якщо температура ґрунту не перевищує 16°C, або 18°C для суперсолодких сортів. Зазвичай це відбувається через 2-3 тижні після останніх весняних заморозків. Дуже важливо сіяти рано, оскільки кукурудза потребує тривалого періоду безморозної погоди.
- Якщо ви живете в регіоні з коротшим вегетаційним періодом, вибирайте ранній сорт, який дозріє задовго до перших осінніх заморозків.
- Також в більш холодних зонах землю можна утеплити за допомогою чорної поліетиленової плівки; висівайте насіння через отвори в плівці.
- Через пару тижнів після посадки першого качана кукурудзи, посадіть ще один качан, щоб продовжити врожай.
Як саджати кукурудзу?
- Щоб прискорити проростання, зволожте насіння, загорніть у вологі паперові рушники та зберігайте в поліетиленовому пакеті протягом 24 годин.
- Висівайте насіння на глибину до 5 см. і на відстані від 5 до 10 см. один від одного короткими, розташованими поруч рядами, щоб сформувати блок, а не один довгий ряд.
- Ви можете внести добриво під час посадки у співвідношенні 10-10-10; кукурудза повинна швидко рости. Якщо ви впевнені, що ґрунт є адекватним, цей крок можна пропустити.
- Добре полийте під час посадки.
Вирощування
- Коли молоді рослини кукурудзи досягнуть висоти близько 10 см., прорідіть їх так, щоб відстань між ними була від 30 до 45 см. для низькорослих сортів і від 45 до 60 см. для високорослих.
- Будьте обережні, щоб не пошкодити коріння кукурудзи під час прополювання навколо рослин.
Кукурудзу слід добре поливати, оскільки вона має неглибоке коріння і може зазнати стресу від посухи. Достатньо близько 16 мл. води на тиждень; поливайте більше, якщо умови особливо спекотні або якщо ваш ґрунт піщаний. - Якщо ґрунт залишається сухим, замочіть його ще раз.
- Підживіть рослини високим вмістом азотних добрив, коли кукурудза досягне 20 см. заввишки. Повторіть, коли вона досягне висоти коліна (45 см.).
- Мульча допомагає зменшити випаровування навколо рослин.
- Щоб стебла стояли прямо під час сильного вітру, насипте ґрунт навколо основи рослин висотою 30 см.
- Запилення вітром має вирішальне значення для розвитку повноцінних качанів з ядрами. Щоб допомогти цьому, обережно струшуйте стебла рослин кожні кілька днів до тих пір, поки китиці життєздатні, щоб збільшити шанси запилення кожного шовку. Найкраще вранці.
Примітка: Пагони, або "присоски", є вторинними пагонами, які можуть розвиватися низько на стеблі пізніше в сезоні. Вони не мають негативного впливу на основне стебло.
Види цукрової кукурудзи
Гібридні сорти кукурудзи поділяються на чотири основні категорії залежно від вмісту цукру та генетичних особливостей: цукристі (su), цукристі з підвищеним вмістом цукру (se), укорочені (sh, sh2) та синергічні (sy). Саме ці категорії використовуються для позначення цукристості сорту і зазвичай вказані на пакуванні з насінням. Важливо знати, який сорт кукурудзи ви вирощуєте - не тільки через вміст цукру, але й через те, наскільки легко вони можуть перехресно запилюватися. Якщо неправильна комбінація видів перехресно запилюється, отримані качани можуть бути низької якості.
- Цукриста (су) солодка кукурудза - це класична солодка кукурудза. Цукристі сорти ростуть енергійно і є стійкими до стресів. Ядра не надто солодкі та мають "традиційний" смак. Однак цукор в цукровій кукурудзі швидко перетворюється на крохмаль після того, як качани зібрані, тому їх потрібно з'їсти відразу після збору. Не висаджуйте поруч зі щуплими або синергічними видами.
- Цукроподібна (се) солодка кукурудза трохи солодша, ніж цукристі сорти. Вони зберігають свою солодкість протягом більш тривалого періоду часу після збору врожаю (кілька днів), ніж цукристі сорти. Вони добре ростуть з невеликими проблемами. Не висаджуйте поруч зі скороспілими сортами.
- Укорочена (sh, sh2) солодка кукурудза - також звана "суперсолодка" - є найсолодшими сортами, що містять у два-три рази більше цукру, ніж цукристі сорти. Цукор в їх зернах зберігається навіть довше після збору врожаю (до тижня), ніж в інших сортах, але зерна, як правило, більш хрусткі та не мають такого "кукурудзяного" смаку. Укорочені сорти також більш вибагливі в цілому. Не висаджуйте їх поруч з будь-якими іншими видами; гібридні зерна виходять крохмалистими та жорсткими.
- Синергічна (sy) солодка кукурудза поєднує в собі цукристість з одним з двох інших типів для створення сортів, які мають найкраще з обох світів. Синергетичні типи, як правило, мають дуже солодкі, ніжні зерна з гарним смаком, а деякі синергетичні сорти можуть зберігатися до тижня після збору врожаю. Не висаджуйте поруч з цукристими або зморщеними сортами.
Рекомендовані сорти включають:
- "Argent": сорт з підвищеним вмістом цукру, хороший смак. Ядра білого кольору.
- "Iochief": середньостиглий, нормально-цукристий сорт. Ядра жовті.
- "Лютер Хілл": карликовий, нормально-цукристий сорт. Утворює качани від 10 до 15 см. на стеблах довжиною від 120 до 150. Ядра білі. Вирощують не менше дев'яти карликових рослин в блоці з трьох-чотирьох рядів.
- "Срібна королева": сорт з нормальною цукристістю. Стійкий до деяких бактеріальних захворювань. Ядра білого кольору.
- "Сонечко": суперсолодкий сорт. Стійкий до хвороб і високоврожайний. Жовті качани.
Кукурудза теж може бути святом для очей! Зверніть увагу на ці декоративні сорти:
- "Glass Gem": спортивні різноколірні, напівпрозорі зерна, улюбленці дітей.
- "Розписна гора": Шукаєте класичні "кукурудзяні" кольори? Цей сорт має велике розмаїття природних тонів.
Збір урожаю
- Чим тепліше повітря, тим швидше дозріває кукурудза. Зазвичай вона дозріває приблизно через 15 - 23 дні після початку цвітіння, а при дуже високих температурах - раніше.
- Коли на стеблі ростуть два качани, верхній качан дозріває на 1-2 дні раніше нижнього.
- При збиранні врожаю колосся повинно бути округлим або тупим, а не загостреним, з китицями коричневого кольору, а ядра повними та молочними.
- Щоб перевірити, зніміть трохи лушпиння і проткніть зернятко нігтем. Якщо воно біле або молочне, воно готове.
- Молочна стадія нетривала; у спекотну погоду (понад 29°C) солодка кукурудза перебуває на піку дозрівання лише 1-2 дні, тому перевіряйте її частіше. Кукурудза, зібрана через кілька днів після молочної стадії, не буде такою солодкою.
- Потягніть качани вниз і покрутіть, щоб зняти їх зі стебла.
- Цукристі (su) сорти починають втрачати свою солодкість незабаром після збору врожаю, тому використовуйте їх якомога швидше.
- Готуйте до вживання в їжу або консервації відразу після збирання.
- Якщо незріла кукурудза постраждає від пізніх приморозків, рослини та качани можуть бути пошкоджені, що призведе до загибелі рослини або поганого смаку кукурудзи.
Як зберігати кукурудзу?
- Солодка кукурудза добре заморожується, особливо якщо перед заморожуванням її видалити з качанів.
- Кукурудзу можна заготовлювати й для інших цілей!
Хвороби та шкідники
Шкідник/хвороба | Тип | Симптоми | Контроль / Запобігання |
Антракноз | Грибок | Жовті/бурі/фіолетові/чорні плями на листках; вдавлені, темні плями на стеблах; на плямах може утворюватися лососево-рожева, з часом загнивання; у кукурудзи відмирає верхівка і загнивають стебла | Знищити заражені рослини; вибирати стійкі сорти; забезпечити хороший дренаж; уникати надмірного поливу; вносити компост; використовувати мульчу; чергувати культури |
Кукурудзяні качанисті черв'яки | Комаха | На кукурудзі поїдає шовк і зерна; екскременти; личинки також нападають на помідори та інші рослини, поїдаючи плоди/качани/листя/квіти | Видалення личинок; наносити мінеральну або рослинну олію на кінчики качанів кукурудзи; вибирати сорти кукурудзи з щільним лушпинням; висаджувати рано; додавати місцеві рослини для залучення корисних комах; обробляти ґрунт восени; |
Огіркові жуки (плямисті) | Комаха | Дірки в листі; рослини відстають у рості / гинуть; личинки живляться корінням; можуть поширювати бактеріальне в'янення | Збирати вручну; рясно мульчувати; використовувати укриття для рядків; знищувати рослини, заражені бактеріальним в'яненням |
Черв'яки | Комаха | В'янення; обірвані стебла розсади трохи вище або нижче лінії ґрунту; зникають цілі саджанці | Ручне збирання; навесні перед посадкою обробити ґрунт для зменшення кількості личинок; обмотати навколо кожного стебла шийку з картону або газети шириною 10 см., заглибивши її в ґрунт на 5 см.; прополювати; використовувати укриття міжрядь; знищувати пожнивні рештки. |
Вуховертки | Комаха | Багато дрібних отворів у листі / стеблах; з'їдений кукурудзяний шовк | Пастка в банці з-під тунця, наповнена 1 см. риб'ячого жиру і заглиблена в ґрунт так, щоб край був трохи вище рівня землі; видаліть рослинні залишки |
Несправжня борошниста роса | Грибок | Жовті кутасті плями на верхній поверхні листя, які стають коричневими; білий/фіолетовий/сірий ватоподібний наліт тільки на нижній стороні листя; викривлене листя або кукурудзяні китиці; дефоліація | Видаляти рослинні рештки; вибирати стійкі сорти; забезпечити хорошу циркуляцію повітря; уникати надмірного поливу |
Жуки-блохи | Комаха | Численні крихітні дірочки в листі, як отвори від дробу з рушниці | Використовуйте укриття для рядів; рясно мульчуйте; додайте місцеві рослини, щоб запросити корисних комах |
Японські жуки | Комаха | Листя скелетується (залишаються лише жилки); на кукурудзі пошкодження лушпиння/зерен/шовку; личинки живляться корінням | Збирати вручну; використовувати укриття міжрядь; висаджувати пижмо біля заражених рослин для відлякування жуків |
Дротяники | Комаха | Насіння видовбане; розсада обірвана; затримка росту / в'янення; коріння з'їдене | Ловити, викопуючи ямки глибиною від 5 до 10 см. через кожні 90-300 см., заповнити сумішшю проростаючої квасолі/гороху або картоплі в якості приманки, засипати ґрунтом або дошкою, через 1 тиждень відкрити і знищити зібраних дротяників; висівати насіння в теплий ґрунт для швидкого проростання; забезпечити хороший дренаж; видаляти рослинні рештки; сіяти культури в чергуванні |