Відомо, що кабачки надзвичайно врожайні. Але є деякі підводні камені, такі як погане запилення та шкідники, яких слід уникати, якщо ви хочете отримати щедрий урожай.
Про кабачки
Зазначимо, що кабачки зазвичай поділяються на дві категорії: літні кабачки (урожай збирають влітку) та зимові кабачки (урожай збирають восени). Шкірка літніх кабачків їстівна, на відміну від шкірки зимових кабачків. Більшість літніх патисонів зараз представлені кущовими сортами, які займають менше місця, тоді як зимові патисони - це ліановидні рослини, які потребують більше місця.Літні сорти кабачків включають цукіні, жовті кабачки (патисони з прямою шиєю) та кривошиї.
Примітка: Всі види кабачків вимагають дуже схожого догляду, тому, попри те, що на цій сторінці ми в основному говоримо про кабачки, вважайте, що це може бути застосовано до будь-якого сорту кабачків, який Ви вирощуєте!
Кабачки - енергійний виробник. Хоча кожна рослина буде виробляти кілька кабачків протягом пікового сезону, ви, як правило, виявите, що одна або дві рослини кабачків будуть виробляти "бампер" (надзвичайно великий) урожай, залишаючи вам віддати кабачки сусідам або спекти багато кабачкового хліба!
Виберіть місце з повним сонцем, захистом від вітру для гарного запилення та вологим (не мокрим) і добре дренованим ґрунтом. Патисони також добре родять, якщо їх добре підживлювати. Перед посадкою змішайте перепрілий гній та/або компост у ґрунті.
Посадка
Коли садити кабачки?
- Висівайте насіння прямим посівом (тобто безпосередньо в ґрунт), коли мине загроза заморозків, а повітря і ґрунт прогріються до температури не нижче 15ºС. Дивіться останню дату заморозків.
- Якщо ви хочете посіяти насіння в закритому ґрунті, посійте насіння в торф'яні горщики за 2-4 тижні до останніх весняних заморозків; зверніть увагу, що розсада патисонів не завжди добре переносить пересадку; поводьтеся з корінням акуратно.
- Утепліть ґрунт чорною поліетиленовою мульчею після підготовки ґрунту ранньою весною.
- Не поспішайте з посадкою кабачків.
Як садити кабачки?
- Прямий посів насіння в рівну землю на глибину 2,5 см. і на відстані 5-7 см. один від одного.
- Або посійте 3 або 4 насінини близько один до одного в невеликі горбки (або пагорби; ґрунт тепліше біля землі) в рядах на відстані 90-180 см. один від одного.
- Якщо необхідно, використовуйте кришки для рядків, або пластикові глечики для молока, або холодний каркас для захисту в холодному кліматі протягом перших кількох тижнів весни.
- Після посадки ретельно полийте.
- Додавання шару поверх мульчі (наприклад, садового компосту) для утримання вологи в ґрунті.
Вирощування
- Мульчуйте, щоб запобігти появі бур'янів, утримати вологу і захистити неглибоке коріння.
- Кабачки процвітають у вологому ґрунті. Поливайте ретельно, часто і послідовно, принаймні 2,5 см. на тиждень.
- Поливайте старанно, коли формуються плоди та протягом усього циклу їх росту. Грунт повинен бути вологим на 10 см. вниз, тому найкраще підходить тривале замочування. Деформовані патисони є результатом недостатньої кількості води або добрив.
- Видаліть всі бур'яни, які вдалося проткнути. Щоб підтримувати рослини в порядку, зрізайте всі мертві або зів'ялі бур'яни. Поповнюйте мульчу, використовуючи органічні речовини, такі як садовий компост, щоб допомогти корінню залишатися прохолодним і вологим.
- Коли з'являються перші квіти, проведіть підгодівлю збалансованим добривом.
- Погане запилення бджолами може бути проблемою. Квіти патисонів не будуть родити або даватимуть дрібні плоди, якщо їх не запилювати. Більшість патисонів виробляють як чоловічі (вони з'являються першими, на довгих тонких стеблах), так і жіночі квіти (вони мають незрілий плід позаду них). Для плодоношення пилок з чоловічих квіток повинен бути перенесений бджолами або садівником на жіночі квітки. Запилюйте жіночі квітки вручну ватним тампоном або додайте біля патисонів рослини, які приваблюють бджіл.
Рекомендовані сорти
- "Кешфлоу": кабачок циліндричної форми
- "Кокозелла": кабачок-реліквія; темно-зелений, стрункий
- "Goldbar": жовтий літній патисон
- "Ріг достатку": жовтий тип
- "Sunburst": тип патисон / гребінець
- "Тигриця": тип кабачків
Збір урожаю
Збирайте літні патисони, коли вони ніжні та трохи недозрілі (від 15 до 20 см. завдовжки), щоб отримати більше смаку. Повірте нам, занадто великі патисони мають дуже мало смаку. Багато людей чекають занадто довго, щоб зібрати урожай. Якщо у вас коли-небудь був негативний досвід з кабачками раніше, це, ймовірно, тому, що вони були залишені, щоб стати синяками.
- Більшість сортів дозрівають в середньому за 60 днів, і готові вже через тиждень після цвітіння.
- Зрізайте (не ламайте) плоди з лози гострим ножем, інакше ви ризикуєте пошкодити м'яке стебло рослини. Залиште принаймні 2,5 см. стебла на плоді.
- Щоб уповільнити виробництво, збирайте плоди, коли вони маленькі та/або видаляйте чоловічі квітки.
- Якщо збір врожаю переривається (скажімо, через вашу відпустку), видаліть великі патисони після повернення, щоб зменшити потребу рослин у волозі та поживних речовинах.
- Завершіть збір врожаю до перших осінніх заморозків; літні кабачки дуже чутливі до заморозків і спеки.
Як зберігати кабачки?
- Свіжі літні кабачки мають відносно короткий термін зберігання. Зберігайте немиті кабачки в пластиковому або паперовому пакеті з одним відкритим кінцем, щоб забезпечити циркуляцію повітря, і покладіть їх у шухляду холодильника. Вони зберігатимуться 10 днів.
- Занадто багато кабачків? Заморозьте його! Він буде зберігатися протягом 3 місяців. Подивіться, як бланшувати та зберігати кабачки в морозильній камері!
Хвороби та шкідники
Кабачки дають хороші врожаї, але ви повинні стежити за рослиною на предмет наявності шкідників. Якщо ігнорувати кабачки, шкідники прийдуть, але ви повинні випередити їх до того, як вони прийдуть.
Шкідники
Два порушники спокою часто наносять непроханий візит, зазвичай на початку сезону.
- Кабачкові клопи харчуються соком, послаблюючи рослини та загрожуючи виробництву плодів. Захищайте рослини, коли жуки найбільш активні, на початку літа, використовуючи укриття для рядків або фліс. Потім продовжуйте перевіряти наявність яєць щонайменше двічі на тиждень. Потріть або зішкребіть яйця. Дорослі клопи можуть бути збиті або струшені з рослин у відро з мильним розчином. (Якщо ви тримаєте курей, запропонуйте їм ласощі!)
- Кабачковий виноградний п'ядун часто зустрічається в східній половині Північної Америки. Вони зариваються в стебла, викликаючи їх гниття і в'янення листя. Вони найбільш активні на початку літа. Захиститися від них можна за допомогою укриття міжрядь або обгортання стебел плівкою, щоб запобігти відкладанню яєць біля основи рослин. Личинок можна вирізати, зробивши вертикальні надрізи на стеблі гострим ножем. Закінчивши, закопайте стебло у вологий ґрунт, щоб стимулювати появу нових коренів.
Хвороби
- Що стосується хвороб, борошниста роса може бути проблемою на листі пізніше в сезоні. Це поширене грибкове захворювання, яке утворює білий борошнистий наліт на обох сторонах листя. Зазвичай ріст зупиняється. Поширеною причиною борошнистої роси є нерегулярний полив, тому дотримуйтесь його. Якщо рослини все ж таки заразилися, негайно видаліть уражені листки. Чудовим способом запобігання борошнистої роси є обприскування листя розчином, що складається з 1/3 молока та 2/3 води. Розпилюйте молочну суміш на всі поверхні рано в сухий і сонячний день. Повторюйте кожні 10-14 днів протягом усього вегетаційного періоду.
- Гниль на кінцях цвітіння також є періодичною проблемою. Якщо кінчики цвітіння патисонів чорніють і гниють, це означає, що у патисонів є гниль кінчиків цвітіння. Цей стан викликаний нерівномірним рівнем вологості ґрунту, часто великими коливаннями між вологим і сухим ґрунтом. Нерівномірний полив впливає на рівень кальцію в плодах. Щоб виправити проблему, поливайте глибоко і нанесіть товсту мульчу на поверхню ґрунту, щоб звести випаровування до мінімуму. Підтримуйте ґрунт рівномірно вологим, не мокрим і не повністю пересохлим.