Часник

Вирощувати власний часник завжди цікаво. Ця гостра цибулина додає смаку незліченній кількості рецептів - і вона така корисна для здоров'я! Просто посадіть зубчики восени, і ви будете винагороджені щедрим врожаєм часнику після зими! Перед посадкою важливо знати, який сорт підходить для вашого клімату і вашої кухні!

Про часник


Часник - одна з небагатьох культур, яку ви садите восени! Ви просто висаджуєте зубчик з цьогорічної головки часнику, вкриваєте мульчею і збираєте врожай влітку в середині городнього сезону. Після того, як ви зберете урожай і очистите грядку, ви можете посадити іншу культуру на тій же грядці!

Ви також можете насолоджуватися часниковим листям або "лушпинням", які з'являються ранньою весною. Вони дуже смачні у смаженому вигляді або в салатах.

Посадка

Часник найкраще росте на повному сонці, тому вибирайте місце для посадки, яке отримує від 6 до 8 годин сонячного світла на день. Приблизно за пару тижнів до посадки підготуйте ґрунт, змішавши здорову порцію компосту або перепрілого гною.

Коли садити часник?


Часник найчастіше висаджують восени (в період з кінця вересня по листопад). У районах, де бувають сильні морози, висаджуйте зубчики часнику за 6-8 тижнів до перших осінніх заморозків, до того, як земля замерзне.

Часник найкраще розвивається, якщо він може пережити період "спокою" в холодну погоду - принаймні 4°C - який триває від 4 до 8 тижнів. Посадка цибулин часнику восени дає час для розвитку здорового коріння до зниження температури та/або замерзання ґрунту, але недостатньо часу для формування верхівки часнику. Тоді до ранньої весни цибулини "прокидаються" від свого спокою і починають швидко виробляти листя, а потім і цибулини, перш ніж найсильніша спека літа зупинить їх зростання.

У м'якому кліматі ви можете висаджувати зубчики часнику вже в лютому або березні, але отримані цибулини будуть не такими великими. Проте, ви все одно можете насолоджуватися часниковими стрілками протягом літа. (Лушпиння - це ніжні зелені пагони рослини, які мають м'який часниковий смак. Насолоджуйтесь яєчнею, салатами, піцою або смаженою картоплею фрі). Якщо ви висаджуєте навесні, зачекайте, поки ґрунт можна буде обробити і він легко розсиплеться.

Як садити часник?

  1. Безпосередньо перед посадкою внесіть пару столових ложок 5-10-10 повного добрива, кісткового борошна або рибного борошна в ґрунт на кілька сантиметрів нижче того місця, де буде лежати основа зубчиків часнику.
  2. Вибирайте великі, здорові зубчики, вільні від хвороб. Чим більший зубчик, тим більшу і здоровішу цибулину ви отримаєте наступного літа.
  3. Відокремте зубчики від цибулини за кілька днів до посадки, але збережіть паперове лушпиння на кожному окремому зубчику.
  4. Висаджуйте гвоздику на відстані 10-20 см. одна від одної та глибиною 5 см., у вертикальному положенні (ширшою стороною кореня вниз, а загостреним кінцем вгору).
  5. Висаджуйте рядами на відстані 15-30 см. один від одного. Один 3 м. ряд повинен дати близько 2 кг. запашних цибулин, залежно від сорту.

Вирощування

  • Садівники в районах, де земля промерзає, повинні рясно мульчувати часникові грядки соломою або листям, щоб забезпечити належну перезимівлю.
  • Мульчу слід видалити навесні після того, як мине загроза заморозків. (Молоді пагони не можуть самостійно вижити при температурі нижче -6°C.) Тримайте їх під укриттям).
  • Навесні, з настанням тепліших температур, пагони з'являться через землю.
  • Зріжте всі квіткові пагони, які з'являться навесні. Вони можуть зменшити розмір цибулини.
  • Часник - важкий живильник. Ранньою весною підгодуйте його кров'яним борошном, гранульованим курячим послідом або синтетичним джерелом азоту, таким як гранульоване добриво, або внесіть його в ґрунт.
  • Удобрюйте знову безпосередньо перед тим, як цибулини почнуть набухати у відповідь на подовження світлового дня (зазвичай на початку травня в більшості регіонів). Повторіть, якщо листя починає жовтіти.
  • Місце посадки добре прополювати. Часник погано переносить конкуренцію - йому потрібні всі доступні поживні речовини!
  • Поливайте кожні 3-5 днів під час формування цибулин (з середини травня по червень). Якщо травень і червень дуже сухі, зрошуйте на глибину 60 см. кожні 8 - 10 днів. З наближенням середини червня полив скоротіть.

Рекомендовані сорти

Перш ніж вибрати сорт часнику, необхідно врахувати клімат вашої місцевості, який визначає, чи будете ви висаджувати твердий або м'який сорт часнику. Потім вам потрібно врахувати ваші кулінарні уподобання, оскільки різні сорти мають різні смакові профілі: від м'якого до солодкого, від гострого до пряного!

  • Тверді сорти - найкращий вибір для північних садівників. Вони надзвичайно холодостійкі для суворих зим. Вони вирощують одне кільце товстих зубчиків навколо твердого стебла, з меншою кількістю, але більшими зубчиками на цибулину, ніж у м'яких сортів.

Бонус! Твердолобі виробляють квітконоси, так звані "лусочки", які необхідно зрізати, щоб заохотити цибулини до повного розкриття свого потенціалу. Самі лусочки - це ранні літні ласощі, смачні, якщо їх нарізати в салати або додати в картоплю фрі.

Популярні витривалі сорти: "Музика" (м'який, але насичений і м'який); "Чеснок червоний" (м'який і солодкий, кремової консистенції при смаженні); "Ранній італійський" (солодший смак, який не переважає страви); "Німецький червоний" (міцний, класичний часниковий смак, який люблять кухарі); "Іспанська роха" (сильний і гострий, реліквія з класичним часниковим смаком).
 

  • М'які шийки більш поширені серед південних садівників, добре ростуть в теплому кліматі з теплими зимами. Вони мають більш інтенсивний смак і, як правило, вирощують більші цибулини з меншою кількістю зубчиків на цибулину, тому що енергія не відволікається на формування верхніх цибулин, як у твердих сортів.

У них немає луски, але вони зберігаються краще, ніж тверді сорти. Як випливає з назви, мають шийки, які залишаються м'якими після збору врожаю, і тому це ті сорти, які ви побачите сплетеними разом.

Популярні сорти з м'якою шийкою: "Каліфорнійський білий ранній" (класичний помірний часниковий смак, найпопулярніший в продуктових магазинах, урожай навесні); "Каліфорнійський білий пізній" (урожай влітку); "Інчеліум червоний" (чудовий, але м'який часниковий смак, чудовий термін зберігання); "Сільвер білий" (класичний часник, відмінно зберігається, відмінно підходить для початківців); "Лорц італійський" (гострий і пікантна реліквія, користується популярністю серед кухарів).
 

  • Слонячий часник не є справжнім часником, але вирощується подібно до твердих сортів, вимагаючи тривалого прохолодного вегетаційного періоду. Більшість сортів збирають приблизно через 90 днів після початку росту. Попри свій розмір, він має досить м'який смак, більш схожий на цибулю шалот, ніж традиційний часник. Цибулини та зубчики великі (до 30 см. кожна!), з декількома зубчиками в цибулині.

Збір урожаю

  • Урожай з осінніх посадок буде в діапазоні з кінця червня по серпень. Якщо ви посадили навесні, розрахуйте приблизну дату збору врожаю, виходячи з "днів до дозрівання" сорту часнику, який ви посадили.
  • Як правило, підказка полягає в тому, щоб шукати листя, що жовтіє, але це стосується не всіх сортів часнику. Збирайте урожай, коли бадилля тільки починає жовтіти й опадати, але до того, як воно повністю висохне.
  • Перш ніж викопувати весь урожай, добре було б взяти на пробу одну цибулину. Підніміть цибулину, щоб побачити, чи готовий урожай. Ми часто викопуємо цибулину до того, як верхівка повністю пожовтіє (в кінці червня або на початку липня), оскільки деякі види часнику будуть готові раніше. Головка часнику буде розділена на пухкі зубчики, а шкірка, що покриває зовнішню частину цибулини, буде товстою, сухою і паперовою.
  • Якщо висмикнути цибулину занадто рано, обгортка цибулини буде тонкою і легко розпадеться.
  • Якщо цибулини залишати в землі занадто довго, вони іноді розпадаються на частини. Шкірка також може розтріскуватися, що робить цибулини вразливими до хвороб і вплине на їх довговічність при зберіганні.
  • Для збору врожаю обережно викопайте (не тягніть і не смикайте стебла руками) цибулини за допомогою садових вил. Уникайте пошкодження коренів і особливо кореневої пластинки (де вони прикріплюються до цибулини).
  • Підніміть рослини й обережно зчистіть надлишки ґрунту, але не видаляйте листя або коріння, перш ніж покласти їх на ретельне просушування.

Як зберігати часник?

  • Дайте часнику визріти в повітряному, тінистому, сухому місці близько 2 тижнів. Підвісьте його догори дном на мотузку пучками по 4-6 штук або залиште на саморобному стелажі, зробленому з курячого дроту, натягнутого на стовпчики.
  • Переконайтеся, що всі сторони отримують хорошу циркуляцію повітря.
  • Через кілька тижнів часник повинен бути повністю сухим і готовим до зберігання.
  • Цибулини визріли та готові до зберігання, коли обгортка суха і паперова, а коріння сухе. Коренева шийка повинна бути твердою, а зубчики легко розламуватися.
  • Як тільки цибулини часнику висохнуть, їх можна зберігати. Змийте бруд, видаліть тільки найбрудніші обгортки, обріжте коріння до 0,5 см, а верхівки обріжте до 5 см.
  • Цибулини слід зберігати в прохолодному (4°C), темному, сухому місці, і вони можуть зберігатися в такому ж стані протягом декількох місяців. Не зберігайте у підвалі, якщо він вологий. Також не зберігайте часник у холодильнику.
  • Аромат буде посилюватися в міру висихання цибулин. При правильному зберіганні часник повинен зберігатися до наступного врожаю наступного літа.
  • Якщо ви плануєте висаджувати часник наступного сезону, збережіть кілька найбільших, найкраще сформованих цибулин, щоб посадити їх восени.

Хвороби та шкідники

Часник має дуже мало проблем зі шкідниками в саду (фактично, це природний репелент), і дуже мало проблем з хворобами, які вражають інші овочі. Слідкуйте за тими ж шкідниками, які турбують цибулю.

Шкідник/хвороба Тип Симптоми Контроль/запобігання
Цибулева личинка Комаха Мляві, жовті або низькорослі рослини; личинки живляться корінням/цибулинами/стеблами і можуть поширювати бактерії Використовувати міжрядні укриття; своєчасно збирати врожай; контролювати імаго за допомогою жовтих липких пасток; виполювати бур'яни, особливо дику цибулю; знищувати пожнивні рештки; сіяти культури
Цибулевий трипс Комаха Листя, особливо в складках біля основи, мають білі плями або сріблясті смуги; коричневі кінчики листя; цибулини спотворені або низькорослі; скручування або рубці Видаляти рослинні рештки; вибирати стійкі сорти; додавати місцеві рослини для залучення корисних комах; використовувати укриття міжрядь; використовувати солом'яну мульчу; контролювати імаго за допомогою жовтих або білих липких пасток; використовувати дощувальні машини або інший верхній полив
Біла гниль Гриб Листя жовтіє, в'яне і відмирає, починаючи з найстаріших; білий, ватний наліт біля основи стебла або на цибулині, пізніше з чорними, схожими на макове зерно частинками; коріння гниє Знищити заражені рослини; вибрати вільні від хвороб зубчики/севок; знищити пожнивні рештки; дезінфікувати інструменти; соляризувати ґрунт; може допомогти чергування культур за 5-річним або довшим циклом.
 
Зміст: