Ви коли-небудь замислювалися про вирощування сливи? Якщо вирощувати сливи в правильному місці, вони можуть бути плодовитими виробниками і додадуть краси вашому подвір'ю. Крім того, сливи дуже смачні в джемах і пирогах або їдять прямо з рук! Ось як садити, вирощувати та збирати сливи!
Сливи - це вид кісточкових фруктів, до яких також відносяться персики, нектарини, абрикоси та вишні.
Вибір сливи
- Важливо вибрати сорт сливи, який буде добре рости у вашому регіоні. Існує три основні категорії сливових дерев: Європейські, японські та американські гібриди.
- Витривалі європейські типи добре себе почувають у більшості міст України, тоді як японські типи процвітають там, де процвітають персикові дерева (як правило, тепліші регіони). Раннє цвітіння японських слив робить їх більш сприйнятливими до весняних заморозків у холодних регіонах.
- Американські гібриди, як правило, є найбільш витривалими серед слив, причому деякі сорти здатні виживати навіть на півночі в зоні 3. Європейські сливи, як правило, самоплідні, але японські та американські гібридні сливи зазвичай потребують перехресного запилення з другим сортом для перехресного запилення.
- Отже, якщо у Вас є місце тільки для одного дерева, вибирайте європейську сливу. Однак навіть самоплідні дерева будуть краще родити, якщо їх перехресно запилити другим деревом.
- Замовляйте дерева з голим коренем, а не вирощені в контейнерах, якщо це можливо. Рослини з голими коренями зазвичай краще приживаються. Добре прижилося дерево буде давати до 2 бушелів слив з кінця літа до осені.
Коли саджати сливу?
Висаджуйте сливу наприкінці зими або ранньою весною, коли дерева перебувають у стані спокою.
Вибір місця для посадки
Сливи дійсно слід висаджувати тільки в найкращому місці, яке має всі перераховані нижче характеристики. В іншому випадку вони можуть погано рости.
- Висаджуйте сливу в суглинний, добре дренований ґрунт. Сливи погано ростуть на важких глинистих ґрунтах або в місцях, де їх коріння буде постійно вологим.
- Вибирайте місце для посадки, яке отримує повне сонце - від 6 до 8 годин прямих сонячних променів щонайменше.
- Уникайте посадки в низьких місцях, де можуть осідати морози, оскільки мороз може пошкодити ваші дерева. Оскільки сливи цвітуть дуже рано, вони особливо вразливі до весняних заморозків, які можуть пошкодити цвітіння і призвести до неповноцінного плодоношення.
- Якщо можливо, знайдіть захищене місце, наприклад, на південній або західній стороні, захищене від вітру. Це допоможе сливі зав'язати плоди.
Як посадити сливу?
- Розмістіть дерева стандартного розміру на відстані 6-7 м. один від одного, а карликові дерева - на відстані 3-4 м. один від одного.
- Встановіть дерева з голими коренями на невеликий горбок ґрунту в центрі посадкової ями та розправте коріння вниз і в сторони, не згинаючи їх надмірно.
- Щоб підготувати дерево, вирощене в контейнері, до посадки, вийміть його з горщика і позбавтеся від коріння, що щільно обплітає його, поклавши кореневу грудку на бік і використовуючи ножиці, щоб обрізати ці корені. Зробіть все можливе, щоб розплутати коріння, не пошкодивши його, але якщо кореневий ком особливо міцно пов'язаний з горщиком, Ви можете розпушити його, зішкрібши вгору і вниз по боках ножем або ручною виделкою.
- При посадці щеплених дерев важливо тримати місце щеплення на 2,5-5 см. вище лінії ґрунту. Це особливо актуально для карликових сортів, оскільки коріння може почати рости зверху щепи, якщо дерево посаджено занадто глибоко, минаючи підщепу, яка зберігає карликовий розмір дерева.
- Викопайте яму на кілька сантиметрів глибше і ширше, ніж поширення коренів.
- Для дерев з голими коренями встановіть дерево на невеликий горбок ґрунту посередині ями і розправте коріння від стовбура, не згинаючи їх надмірно.
- Для дерев, вирощених в контейнерах, просто помістіть кореневу грудку в середину ями.
- Засипте яму, періодично зупиняючись, щоб переконатися, що коріння ретельно засипане і навколо дерева не залишилося повітряних кишень.
- Під час посадки ретельно полийте дерево, це допоможе ґрунту осісти навколо коренів. Перші кілька тижнів після посадки тримайте дерево добре политим.
- Для дерев з голими коренями часто рекомендується підсаджувати дерево принаймні на один рік, поки воно не стане достатньо стійким, щоб стояти самостійно.
Як доглядати за сливою?
Полив
Обов'язково рясно поливайте молоді дерева щотижня протягом першого вегетаційного періоду, щоб сприяти зростанню. Потім поливайте регулярно. Найкраще поливати рослину глибоко до лінії ґрунту, потім дати ґрунту просохнути (але не повністю) і знову полити.
Якщо дощів не вистачає, добре поливайте дерево до середини жовтня, щоб забезпечити його достатньою кількістю вологи протягом зимових місяців.
Підживлення
Не удобрюйте молоді плодові дерева, поки вони не дадуть урожай. Після того, як плоди зав'яжуться, їх потрібно регулярно удобрювати протягом усього року. Якщо плоди добре зав'язалися, удобрюйте 30 см. нітрату кальцію на дерево. Скоротіть кількість азоту восени та взимку, щоб уникнути заохочення нового росту в ці сезони.
Загальний догляд
У вас проблеми зі шкідниками? Порадьтеся з місцевою кооперативною організацією щодо природних рішень, які працюють у Вашій місцевості.
Щоб допомогти контролювати шкідників та хвороби, не забувайте обрізати дерева, щоб тримати їх відкритими. Ви також можете мульчувати навколо дерев навесні, щоб допомогти контролювати бур'яни, але обов'язково видаліть мульчу пізньої осені, щоб шкідники не використовували її протягом зими. Ви також можете злегка обробити ґрунт навколо дерев наприкінці весни, щоб усунути будь-яких шкідників у ґрунті. Восени згрібайте все сміття та повалені дерева.
Щоб запобігти зимовим травмам: подумайте про обгортання або захист навколо нижньої частини стовбура, особливо для молодої сливи. Слідкуйте за нижньою корою і гілками на предмет пошкодження мишами або кроликами; якщо це може бути проблемою, можливо, Вам доведеться встановити на зиму захисні щити або огорожу з курячого дроту на молодих деревах.
Як правильно обрізати сливу?
Коли обрізати?
Обрізайте ранньою весною або в середині літа, щоб уникнути інфекції. Найкращим часом для обрізки зазвичай є весна для молодих дерев і середина літа для дорослих. НЕ обрізайте восени. Можуть виникнути зимові травми та інфекції.
Проріджування плодів
"Проріджування" - це процес видалення плодів, що розвиваються, з дерева з метою підвищення загальної якості вироблених плодів і запобігання пошкодженню дерева.
Проріджування зазвичай проводиться приблизно через місяць після закінчення цвітіння навесні. Залишайте 5-10 см. між кожним плодом, видаляючи ті, що знаходяться між ними. Проріджування допомагає запобігти зламу гілок під вагою плодів. Якщо гілки все ж зламалися, обріжте їх до неушкодженої деревини, в ідеалі - до природної розвилки, щоб не залишати пеньків.
Обрізка: Японські сливи
Якщо у Вас японський сорт, найкращим методом обрізки є створення форми "відкритий центр", де центральний стовбур обрізається коротко, а кілька великих гілок випромінюють назовні від його кінчика. Влітку першого року обріжте сильні пагони, які утворюються на верхівці дерева, на дві-три бруньки. Приблизно через місяць перевірте дерево. Як тільки у Вас з'являться три ширококутні гілки, розташовані на однаковій відстані один від одного, обріжте всі інші гілки так, щоб ці три були основними. На початку літа другого року обріжте гілки в середині дерева до коротких пеньків і обріжте всі пагони, що розвиваються нижче трьох основних гілок. Після третього року видаліть будь-які пагони в центрі дерева, щоб зберегти його форму.
Японські сорти вимагають сильної обрізки, щоб допомогти їм підтримувати форму і давати кращі плоди. Також добре проріджувати плоди на цих типах дерев. Ви повинні розміщувати сливи на відстані приблизно 7-10 см. одна від одної на кожній гілці.
Обрізка: Європейські сливи
Якщо у Вас європейський сорт, найкращим методом обрізки є створення центрального лідера. Ця форма має центральний стовбур з гілками, які розгалужуються по спіралі через кожні 12-20 см., переконуючись, що жодна гілка не знаходиться безпосередньо над іншою. Підготовка до такої системи починається на початку літа першого року, протягом якого слід видаляти будь-які пагони, що утворюються в межах 45 см. від землі. Кінцевий результат повинен нагадувати різдвяну ялинку.
Європейські сорти, як правило, не потребують проріджування плодів, оскільки вони не дають стільки плодів, як японські сорти. Однак плоди на цих видах повинні розташовуватися на відстані близько 2 дюймів один від одного на кожній гілці.
Рекомендовані сорти
- Для європейського типу спробуйте сорт "Стенлі". Цей напівкам'янистий сорт чудово підходить для східних, середньозахідних та деяких північно-західних регіонів США. Він є самоплідним, тобто перехресне запилення не потрібне. Збирають урожай в кінці серпня, отримуючи середні і великі сливи з темно-синьою шкіркою і зеленувато-жовтою м'якоттю, які чудово підходять для приготування їжі, консервування або вживання у свіжому вигляді.
- Для японського сорту спробуйте "Сацума", який дає великі темно-червоні сливи. Цей сорт добре підходить для вживання у свіжому вигляді та консервування завдяки своєму солодкому смаку.
Американські гібридні дерева, такі як "Олдермен", "Суперіор" і "Андервуд", є популярним вибором. Ці дерева поєднують в собі смак японського сорту з витривалістю європейського сорту. Ці типи добре підходять для регіональних екстремальних умов.
Коли збирати сливи?
Сливи можна збирати з кінця літа до осені, залежно від вашої місцевості.
- Європейські сливи мають найкращий смак, коли їх залишають дозрівати на дереві. Ви можете визначити, коли сливи дозріли, злегка натиснувши на них пальцями. Якщо шкірка фрукта відчувається м'якою, то він готовий до знімання. Сливи повинні легко відриватися від дерева при легкому повороті плоду.
- Японські сливи збирають трохи раніше; дайте їм дозріти в прохолодному місці.
Сливи не будуть сильно підсолоджуватися після збору врожаю, тому обов'язково збирайте їх, коли вони дозріють. (Спробуйте одну, перш ніж зірвете всі!)
Як зберігати сливи?
На жаль, фрукти зберігаються недовго, тому їх потрібно з'їсти або законсервувати. Крім того, Ви можете збирати плоди, коли вони ще трохи тверді, і зберігати їх у прохолодному місці для повного дозрівання.
Найкраще зберігати сливи в холодильнику. Найкраща температура для зберігання слив становить близько 0ºC при відносній вологості близько 90-95%; якщо зберігати сливи при такій температурі, вони можуть зберігатися від 2 до 4 тижнів.
Поширені хвороби
- Хвороба сріблястого листя
- Медовий грибок
- Бактеріальний рак
- Кишенькова слива
- Японські жуки
- Сливова попелиця
- Сливова плодожерка
Сливи у приготуванні
- Сливи чудово підходять для приготування джемів або желе.
- Сливи також можна зберігати шляхом заморожування або сушіння (сушені сливи - це чорнослив).
- Один з улюблених сливових рецептів - це "Небесний сливовий куліч".