Черешня чи вишня?

Червона, красива і смачна: вишня і черешня мають багато спільного, але це не один і той же фрукт. Різниця між вишнею та черешнею насправді добре визначена як з ботанічної точки зору, так і з точки зору смаку.

Це означає, що рецепти і можливості скуштувати обидві множаться в нескінченних корисних і смачних можливостях: давайте дізнаємося більше про ці смачні фрукти!

Ботанічні відмінності

Хоча схожі і належать до одного сімейства, дерева вишні та черешні відрізняються.

Насправді вишня і черешня - це плоди Prunus Avium, також відомі як черешня, яких існує безліч сортів. Тільки в Італії їх налічується близько двадцяти: Моретта ді Віньола IGP, Ферровія та вишня Маростіка, і це лише найвідоміші з них.

З іншого боку, Prunus Cerasus (вишня) - це рослина, яка виробляє чорну вишню, кислу вишню та вишню Морелло. Крім того, при уважному розгляді, між вишнею та черешнею є також відмінності у зовнішньому вигляді: як правило, перші менші, і навіть відтінок червоного, завжди красивий, є більш приглушеним та делікатним.

Смак


Це, безумовно, найбільша і найочевидніша відмінність. Черешня має солодкий смак, який ідеально підходить для того, щоб насолоджуватися нею у свіжому вигляді та перекушувати. Якщо Ви коли-небудь їли вишню на верхівці морозива, це майже напевно була солодка вишня. Вишні, з іншого боку, мають трохи більш кислий смак, щоб компенсувати природну солодкість. Це робить їх складними для самостійного споживання, але цей терпкий смак має безліч практичних застосувань в кулінарії.

Приготування


Солодкі сорти вишні (черешня) часто не підходять для приготування страв, оскільки їх найкраще смакують свіжими. Однак, терпкі вишні цінуються для кулінарії. Терпкий смак вишні добре поєднується з різноманітними десертами, такими як вишневий пиріг, або навіть з джемами, такими як вишневий джем. Це тому, що солодкі сорти стають ще солодшими при приготуванні, тому вони роблять десерти нудотно солодкими. Терпкий смак вишні допомагає збалансувати десерти, що робить солодкість більш приємною.

Текстура


Солодкі сорти вишні відомі тим, що вони великі і мають твердий м'якуш. Коли Ви кусаєте таку вишню, вона повинна відчувати себе трохи жорсткою, навіть якщо вона ідеально дозріла. На відміну від них, кислі сорти вишні набагато ніжніші та делікатніші. Іноді може здатися, що черешня розвалюється в роті, коли Ви її їсте.

Свіжа проти консервованої


Черешня зазвичай доступна лише у свіжому вигляді. Як тільки вони вийшли з сезону, удачі вам знайти їх у Вашому продуктовому магазині. З іншого боку, вишні, як правило, зберігаються для тривалого використання і часто стають консервованими вишнями. Це тому, що їх смак твердіший і виграє від приготування та старіння таким чином, що смак черешні часто цього не робить. Це також означає, що концентрат терпкої вишні та інші вишневі екстракти, як правило, походять з вишні.

Холодостійкість


Дерева черешні та їх плоди легко гинуть в холодну погоду. Солодкі сорти вишні мають низьку зимостійкість, а це означає, що їх можна вирощувати тільки в тепліших регіонах. Терпкі вишні мають трохи більшу холодостійкість, ніж їх солодкі родичі, тому вони можуть рости в регіонах з нижчими температурами.

Користь

Найпоширеніша черешня (та, з якою ви, мабуть, найбільш знайомі) - це черешня Бінг. Це свіжі, темно забарвлені вишні, які ви можете знайти в супермаркеті. Вони наповнені антиоксидантами, які чудово підходять для вашої шкіри і є потужним джерелом клітковини. Солодкі вишні мають, як випливає з їх назви, солодкий смак, що робить їх улюбленими і легкими для перекусу. Терпкі вишні, однак, починають набирати популярність, оскільки люди відкривають для себе хрусткий і терпкий смак цих червоних пожежних вишень. Було виявлено, що вони зменшують запалення і сприяють спокійному сну, що робить їх чудовим доповненням до здорового харчування.

Терпка вишня Монтморенсі - найпопулярніший сорт терпкої вишні, в основному вирощується в Мічигані. Багато досліджень показали, що вишня сорту Монтморенсі має протизапальні властивості, а також переваги відновлення м'язів і полегшення болю при таких станах, як артрит. Терпкі вишні Монтморенсі також містять мелатонін, природну речовину, яка допомагає регулювати режим сну. 

Який сорт черешні найсолодший?


Чорна вишня завжди є найсолодшою вишнею. Найпопулярнішим видом чорної вишні є вишня Бінг, яка цінується за свій інтенсивно солодкий смак. Однак вишня Бінг - не єдиний популярний сорт чорної вишні. Челан, Ламберт, Норт Стар і Туларе майже так само популярні.

Чорна вишня - найсолодша з усіх наявних. Свіжі, темні вишні мають найвищу концентрацію цукру.
Обмежте регулярне споживання дуже солодкої вишні, щоб контролювати рівень глюкози в крові.


Рекомендується не перевищувати рекомендовану добову дозу черешні. Це може підвищити рівень глюкози в крові до нездорового рівня. Рекомендоване споживання вишні становить 8 унцій або менше в день, що становить близько 20-25 вишень.

Висновки

  • Солодкі вишні, тобто черешні мають солодкий смак, в той час, як кислі вишні мають терпкий смак.
  • Терпкі вишні краще підходять для варених страв та десертів.
  • Солодкі вишні найкраще смакують у свіжому вигляді.
  • Солодкі вишні товсті і мають твердий м'якуш.
  • Терпкі вишні м'якші.
  • Вишня краще підходить для консервування, варення та тривалого зберігання.
  • Дерево черешні має меншу холодостійкість, ніж дерево вишні.
  • Чорна вишня завжди є найсолодшою вишнею.

Тепер, коли Ви знаєте відмінності, Ви можете легко вибрати правильну вишню для ваших цілей. Якщо Ви готуєте вишневе варення або вишневий пиріг, використовуйте терпкі вишні. Якщо Ви хочете перекусити вишнею або додати її в йогурт, купуйте солодку черешню.