Фрукти, які можна збирати незрілими

Знання того, коли збирати фрукти, залежить від того, чи це фрукти, які можуть дозрівати тільки на рослині, чи можуть дозрівати і після збору. Те ж саме стосується і фруктів з продуктових магазинів. Ви можете уникнути харчових відходів і розчарувань, якщо будете знати, які фрукти, навіть якщо вони ще не повністю дозріли в магазині, мають шанс дозріти вдома.

Коли дозрівають фрукти?


Коли фрукти стиглі, вони мають максимальну солодкість та смак. І чим більше ми знаємо про те, як і коли дозрівають наші улюблені фрукти, тим краще ми можемо приймати рішення про збір врожаю і покупки.

Кислий апельсин не збирається раптово солодшати, зірвавшись з дерева. Але зріла, тверда слива може поступово перетворитися на досконалість після декількох днів на прилавку.

Різниця між зрілим і стиглим


Однією з корисних порад при вирощуванні власних харчових продуктів є розуміння важливості зрілості як етапу розвитку рослини. Зрілий не означає стиглий. Зрілість означає, що плід тепер здатний дозрівати, оскільки він завершив свій фізіологічний розвиток.

Зрілий = фізіологічно готовий до дозрівання
Стиглий = їстівний з максимальним смаком і текстурою

Саме тут дуже корисними є дні до дозрівання, вказані на пакетах з насінням та бирках рослин. Тільки тоді, коли плід на рослині досягає фізіологічної зрілості (і умови є відповідними), плід може дозріти. Звідси, деякі плоди можуть дозрівати тільки на рослині. Деякі можуть дозрівати на рослині і після збору. Деякі, як авокадо, дозрівають тільки після збору. Звідси плутанина!

Купуючи продукти, ми завжди любимо вибирати найстигліші фрукти, але іноді було б непогано мати фрукти, які дозріють пізніше на цьому тижні.

Фрукти, які продовжать дозрівати в домашніх умовах

  • Авокадо
  • Папайя
  • Банани
  • Диня 
  • Манго
  • Нектарини
  • Персики
  • Груші
  • Сливи
  • Помідори


Ви можете прискорити дозрівання, помістивши фрукти в коричневий паперовий пакет.  Додавання стиглого яблука в пакет може прискорити дозрівання. Обов'язково щодня перевіряйте фрукти на стиглість. Зачекайте, поки фрукти дозріють, щоб охолодити їх. Банани можна охолодити або заморозити. Шкірка стане коричневою, але фрукти всередині залишаться світлими. Ви можете продовжити життя ваших бананів за допомогою охолодження.

Фрукти, які не будуть дозрівати після збору.

Ви можете зберігати їх у холодильнику, коли принесете їх додому.

  • Яблука
  • Чорниця
  • Ожина
  • Вишні
  • Цитрусові
  • Виноград
  • Гранат
  • Ананас
  • Малина
  • Полуниця


Насолоджуйтесь щедротами літа. Пам'ятайте, що Ви маєте можливість заморозити або заготовити в домашніх умовах багато з цих фруктів, щоб насолоджуватися ними взимку.

Як запобігти псуванню фруктів під час зберігання та транспортування?


Основна проблема з дозрілими фруктами полягає в тому, що вони не можуть зберігатися дуже довго, перш ніж почнуть псуватися. Втрата твердості і вироблення цукрів, пов'язані з дозріванням, також можуть зробити фрукти сприйнятливими до патогенних мікроорганізмів, таких як бактерії, і призвести до псування. Надмірне розм'якшення фруктів є основною причиною псування під час транспортування, особливо для тропічних фруктів, таких як манго і банани. Псування можна зменшити шляхом швидкого транспортування свіжих фруктів, або шляхом уповільнення дозрівання фруктів.

Існує кілька способів уповільнити дозрівання фруктів. Одним із способів уповільнення дозрівання є зниження температури. Зазвичай використовуються холодні температури вище точки замерзання. Попри те, що всі фрукти можуть бути заморожені, при розморожуванні багато фруктів втрачають свій смак і текстуру і стають дуже кашоподібними.

Винятком є малина - її часто можна знайти замороженою в продуктовому магазині. Зазвичай, щоб заморозити фрукти, їх спочатку нарізають невеликими шматочками, а після розморожування з цих шматочків можна приготувати пюре або смузі. Хороша новина полягає в тому, що заморожування, як правило, зберігає поживну цінність фруктів. Деякі фрукти, такі як банани, можуть бути пошкоджені при охолодженні, і це обмежує цей підхід. Саме тому ми не кладемо банани в холодильник! Іншим способом уповільнення дозрівання є контроль атмосфери навколо фруктів, в першу чергу, шляхом підвищення рівня вуглекислого газу і зниження рівня кисню. Для дозрівання фруктам потрібен кисень, тому якщо в атмосфері буде менше кисню, фрукти будуть дозрівати повільніше.

Газ Етилен

Газ етилен можна використовувати для регулювання дозрівання фруктів Етилен є газом і відомий як "гормон дозрівання плодів". Кожен фрукт має певний рівень виробництва етилену протягом свого життєвого циклу. Однак у деяких фруктах рівень етилену різко зростає, коли плід починає дозрівати.

На основі їх реакції на етилен під час дозрівання, фрукти можна розділити на дві основні групи.

  • Перша група називається клімактеричними плодами, в яких дозрівання супроводжується сплеском етилену. Ці плоди також можуть реагувати на зовнішній етилен, збільшуючи швидкість свого дозрівання. До них відносяться м'ясисті плоди, такі як помідор, авокадо, яблуко, диня персик, ківі, банан.
  • Друга група називається не кліматичними фруктами, в яких виробництво етилену не збільшується під час дозрівання. Однак ці фрукти все ще можуть дозрівати, якщо вони піддаються впливу зовнішнього джерела етилену, такого як клімактеричний фрукт, що достигає. До них відносяться полуниця, виноград, цитрусові

Для клімактеричних фруктів вплив початкової, невеликої концентрації етилену призводить до того, що фрукти виробляють більшу кількість етилену, поки не буде досягнута пікова концентрація. Це збільшення концентрації етилену запускає збільшення метаболізму плодів і викликає зміни в плодах, які відбуваються під час дозрівання. Таким чином, дозрівання клімактеричних плодів можна уповільнити, зменшивши кількість етилену, що виробляється плодами, або заблокувавши дію етилену.

Контрольовані атмосфери обмежують кількість кисню навколо плодів, а кисень необхідний для утворення етилену. Дія етилену інгібується вуглекислим газом та 1-МЦП. Іншим методом уповільнення дозрівання є видалення етилену з середовища зберігання за допомогою матеріалів, які поглинають етилен, таких як перманганат калію. Як тільки фрукти досягають місця призначення, вони можуть дозрівати під впливом газу етилену.

Вплив етилену на дозрівання залежить від багатьох факторів. Плоди повинні бути достатньо зрілими, щоб мати можливість ефективно реагувати на етилен. У високочутливих видів, таких як дині або банани, дозрівання негайно стимулюється етиленом, але чим більш незрілі плоди, тим більша концентрація етилену необхідна, щоб викликати дозрівання. У менш чутливих видів, таких як помідори або яблука, обробка етиленом скорочує час до настання дозрівання. Деякі фрукти, такі як авокадо, не дозрівають, поки прикріплені до дерева, і поступово збільшують свою чутливість до етилену з часом після збору врожаю.

Цікаві факти

  • Авокадо дозріває на дереві, але дозріває тільки після збору.
  • Чорницю слід збирати якомога більш стиглою, оскільки її смак не покращиться після збору.
  • Диня сорту "Канталупа" стане м'якшою, але не солодшою після збору.