Цікаві факти про фрукти

Більшість комерційних плодів є клонами


Що, якщо подивитися на вітрини супермаркетів з абсолютно ідентичними яблуками, апельсинами та персиками, не так вже й шокує. Виробники хочуть, щоб певні сорти фруктів, які називаються культиварами (скажімо, яблука Фуджі або груші Боск) залишалися абсолютно однаковими, без усіх непередбачуваних генетичних мутацій, які виникають при старомодному статевому розмноженні (запилюючи квіти, саджаючи насіння і дивлячись, що з цього вийде).

Армії дерев-клонів вирощують методом щеплення


Якщо Ви з'їли яблуко Макінтош і посадили насіння, то дерево, яке виросло з нього, буде виробляти яблука, які виглядають і смакують зовсім не так, як Макінтоші. Отже, замість того, щоб садити насіння, садівники прищеплюють живець генетично бажаного дерева на наявну гілку або саджанець (так званий "підщепу"), щоб прищеплений шматочок виробляв яблука, генетично ідентичні тим, що були на дереві, з якого він був зрізаний. Якщо Ви уважно подивитеся на дерево на фото, то побачите, що на різних гілках є кілька типів яблук, і всі вони прищеплені до одного дерева-підщепи.

З безнасінними плодами, такими як деякі цитрусові, необхідність щеплення є ще більш екстремальною: оскільки дерева не виробляють насіння (спочатку це була генетична мутація, яку помітили і поширили, тому що це так до біса зручно), вони не здатні розмножуватися без клонування людиною.

Японські канталупи Юбарі - найдорожчі фрукти у світі

Дві дині одного разу були продані на аукціоні за 23 500 доларів США. Люди в Японії платять астрономічні ціни за розкішні фрукти, такі як татуйовані яблука і доглянуті канталупи, які зазвичай дарують як подарунки. В останні роки попит на них знизився, але цифри все ще вражають. Погляньте ближче на один з цих вишуканих фруктових салонів тут.

Фермери, які вирощують вишню, наймають пілотів вертольотів, щоб просушити дерева після дощу, щоб вишні не розтріскувалися


Пілотам платять сотні доларів на день за те, що вони влітку перебувають у режимі очікування на випадок, якщо піде дощ і дерева потребуватимуть екстреного просушування. Це звучить смішно, але для фермерів, які вирощують ніжні, дорогі фрукти, це того варте. Робота небезпечна, пілоти часто отримують травми під час падіння літаків на фруктові сади.


Яблуку, яке Ви їсте, може бути рік


Яблука продаються в продуктових магазинах і на фермерських ринках цілий рік, хоча сезон їх збору триває лише кілька місяців восени. Як таке може бути? Що ж, все більш досконалі технології холодного зберігання означають, що можливо (і/або ймовірно), що хрустке, соковите яблуко, яке Ви їсте в серпні 2013 року, насправді було зібрано в жовтні 2012 року.


Банани штучно дозрівають (після транспортування) до одного з семи "відтінків" стиглості.

Банани відвантажуються зеленими, оскільки в іншому випадку вони занадто ніжні і швидко псуються, тому дистриб'ютори використовують надзвичайно точну технологію зберігання, щоб потім обманом змусити банани дозріти до того, як вони потраплять на ринок.

Банани, якими ми їх знаємо, знаходяться під загрозою повного знищення хворобами


Попри те, що на землі існує понад 1000 сортів бананів, майже кожен імпортний банан, що потрапляє на комерційний ринок, належить до одного сорту, який називається "Кавендіш". Ці банани стали переважними у всій галузі в 1960-х роках, оскільки вони були стійкими до грибкового захворювання (під назвою Panama Race One), яке знищило найпопулярніший раніше банан - Gros Michel. Але ознаки вказують, досить переконливо, на власну загибель Кавендіша протягом наступного десятиліття. Ось чому:

  • Банани Кавендіш стерильні і безнасінні, тому вони розмножуються безстатевим шляхом (через присоски, які виростають з "материнської" рослини), що означає, що кожна рослина генетично ідентична.
  • Ця відсутність генетичної різноманітності робить всі кавендішські банани вразливими до загрози тропічної раси 4, нового, ще більш руйнівного грибкового захворювання.
  • Четверта раса вже знищила кавендішські банани по всій Азії та Австралії. Більшість виробників вважають, що це лише питання часу, коли хвороба дістанеться до Латинської Америки, де вона зробить коротку роботу на плантаціях, які постачають північноамериканських споживачів.

Персики-пончики - це природний мутантний сорт персика, а не фрукт, створений людиною


І не щось середнє між пончиком і персиком, на жаль. Але вони такі смачні - твердіші, солодші та ароматніші, ніж більшість нудних старих кулястих персиків. Маленькі плоди походять з Китаю, але в останні роки вони знайшли захоплених шанувальників по всьому світу.


Грейпфрут може викликати небезпечні реакції з деякими ліками, що відпускаються за рецептом

З Нью-Йорк Таймс, в минулому році: "Для 43 з 85 препаратів, які зараз знаходяться в списку, споживання з грейпфрутом може бути небезпечним для життя, сказав доктор Бейлі. Багато з них пов'язані зі збільшенням серцевого ритму, відомого як torsade de pointes, що може призвести до смерті".

"За звичайних обставин препарати метаболізуються в шлунково-кишковому тракті, і відносно мало всмоктується, тому що фермент в кишківнику під назвою CYP3A4 дезактивує їх. Але грейпфрут містить природні хімічні речовини під назвою фуранокумарини, які пригнічують цей фермент, і без нього кишківник поглинає набагато більше ліків, а їх рівень у крові різко зростає".

Журавлина насправді не росте під водою


Попри те, що Ви можете собі уявити, дивлячись на рекламу "Океанського спрею", піщані журавлинні болота штучно затоплюються водою лише під час збору врожаю. Журавлина має повітряні кишені всередині, які дозволяють їй плавати, що дає змогу легко збирати її масово. Але це стосується лише тих ягід, які призначені для соку, желе, киселю, родзинок тощо. Свіжу журавлину ніколи не затоплюють, натомість її збирають "сухим способом" за допомогою машин, які вичісують ягоди.

Журавлина дійсно пружинить


Ця магічна властивість (завдяки тим самим повітряним кишеням, які дозволяють журавлині плавати) була відкрита в 1880 році переконливо названим журавлинним новатором Джоном "Деревяшка" Веббом, який впустив гроно журавлини зі сходів. Сьогодні виробники фактично все ще перевіряють спортивні здібності ягід, щоб визначити їх якість, і сортують їх відповідно, за допомогою інструменту, який називається "відскакуючий сепаратор" - чим вище відскок, тим краща ягода.


Листя рослини ревінь надзвичайно отруйне

Листя містить шкідливу для нирок і потенційно смертельну кількість щавлевої кислоти, "хімічної сполуки, що міститься у відбілювачі, засобах для чищення металів та антикорозійних засобах". Але стебла абсолютно безпечні для вживання в їжу, що, слава Богу, тому що з них, безумовно, виходить смачний пиріг.


Один гранат може вмістити більше 1 000 насінин


Всупереч заснованому на Торі міфу про те, що в кожному гранаті 613 кісточок.

Полуниця технічно не є ягодою або навіть фруктом


Вибачте, це боляче, але це (біологічно) правда. Ягоди, за визначенням, мають насіння всередині, чого у полуниці явно немає. Рослина виробляє м'ясистий "несправжній плід", так званий псевдоплід, зі своєї квітки, і те, що ми вважаємо насінням зовні, є "справжніми" плодами. Але хай там як, вони все одно смачні.