Як доглядати за садовими інструментами

Регулярне технічне обслуговування підтримує ваш садовий інструмент у хорошому робочому стані та допомагає йому довше служити. Інструменти повинні бути не тільки гострими, але також чистими і стерильними. Інструменти, які піддаються впливу рослин або ґрунту з бактеріальними, грибковими чи комахами, можуть поширити ці проблеми по саду. Щоб подбати про свої інструменти та захистити свій сад під час наступного використання, потрібно лише кілька хвилин після кожного садового сеансу.

Щоденне обслуговування

  • Підтримуйте свої інструменти в чистоті та належним чином зберігайте їх після кожного використання, якщо ви хочете, щоб вони були довговічні.
  • Промийте інструменти для копання садовим шлангом і використовуйте дротяну щітку або шпатель, щоб позбутися бруду, що застиг.
  • Візьміть секатор чи ножиці і швидко почистіть щіткою для нігтів з додаванням мильної води.
    Якщо інструменти були піддані впливу хворих рослин або ґрунту, зараженого шкідниками, швидко замочіть їх у розведеному розчині 2 склянок побутового відбілювача, змішаного з 1 бутилкою води, потім промийте у звичайній воді або протріть ватним диском, змоченим спиртом.
  • Завжди ретельно витирайте інструменти рушником або ганчіркою
  • Тримайте під рукою відро піску, змішаного з рослинною олією, наприклад, кип’яченою лляною олією, для інструментів копання металу. Пісок повинен бути вологим, але не мокрим. Кілька разів занурюйте лезо або зубці в пісок для швидкого очищення або робіть це після регулярного обслуговування, коли інструменти висохнуть. Масло допомагає захистити поверхню металу від іржі та корозії.
  • Уникайте використання нафтопродуктів, таких як моторне масло, тому що наступного разу, коли ви користуватиметеся інструментом, ви внесете нафту в ґрунт.
  • Тримайте дезінфікуючі серветки під рукою, щоб видалити сік, бактерії та грибки для швидкого очищення.
  • Зберігайте інструменти в сухому, добре провітрюваному сараї або гаражі. Менші ручні інструменти можна зберігати, зануривши їх у відро з піском або дрібною галькою, а більші інструменти слід підвішувати або зберігати догори дном, щоб не затупити їх леза.
  • Забиті соком леза секатора можуть бути складними у використанні. Розчинники, такі як уайт-спірит або скипидар, можна використовувати для видалення соку з лез інструментів для обрізки. Протріть леза ватною кулькою або тканиною, змоченою в розчиннику. Очистіть леза мильною водою та обробіть лляною олією після використання розчинників.
  • Тримайте інструменти гострими.
  • Зрізання або обрізання тупими лезами часто призводить до пошкодження гілок, які були вирвані або розірвані, що робить їх більш сприйнятливими до хвороб. Тримайте секатори та інші ріжучі інструменти гострими за допомогою спеціального інструменту для заточування секаторів або точильного каменю. Інші інструменти, такі як мотики, лопати та ножі, можна підтримувати гострими за допомогою швидкого підправлення напилком, а потім точильним каменем.
  • Проштовхніть напилок або точило в одному напрямку (а не вперед-назад) по лезу та дотримуйтесь початкового кута скосу. Далі згладьте краї точильним каменем.
  • Одягайте засоби захисту очей і важкі рукавички, коли використовуєте будь-яке заточувальне обладнання, щоб захиститися від металевих осколків.
  • Не забудьте також подбати про дерев’яні ручки. Незначні тріщини можна закріпити міцною стрічкою, наприклад, стрічкою для хокейної ключки. Будь-які сильно тріснуті ручки слід негайно замінити, щоб запобігти травмам, якщо вони зламаються під час використання. Після кожного використання протирайте ручки вологою тканиною.
  • Перевірте, чи немає тріщин або ослаблення швів між рукояткою та головкою інструменту та усуньте будь-які проблеми.
  • По сезону або за потреби злегка відшліфуйте та нанесіть кип’ячену лляну олію, щоб кондиціонувати ручки.