Гвоздики

Зморшкуваті, веселі квіти гвоздики (Dianthus) є одними з найбільш витривалих декоративних квітучих рослин, але вони є яскравим доповненням як до переповнених джемом клумб, так і до більш рідкісних альпінаріїв. Квітникарі хвалять гвоздику за її стійкість, а садівники насолоджуються її ароматом - солодкістю з відтінками теплих, земляних прянощів - і візуальною привабливістю.

Історія гвоздик


Гвоздики належать до роду діантус, який налічує понад 300 видів квітів. Зображення та описи квіток діантусів з'являються в письмових джерелах протягом тисячоліть, відтоді як ботанік Теофраст у Стародавній Греції дав назву цій групі, поєднавши слова, що означають "божественний" ("dia") та "квітка" ("antho"). Квіти діантуса, до яких також відносяться солодкий Вільям, дівоча рожева, китайська рожева та садова рожева, відомі своєю загостреною, зигзагоподібною формою пелюсток; пелюстки виглядають так, ніби їх обрізали рожевими ножицями, що, можливо, і надихнуло на загальну назву групи - "рожеві".

Знакові квіти гвоздики - це Dianthus caryophyllus, також відомі як гвоздичні рожеві квіти. Це квітка народження, що асоціюється з січнем, і цвітіння, яке, як відомо, пов'язане з Днем матері, оскільки засновниця свята, Анна Джарвіс, роздавала гвоздики на честь своєї матері. (За даними ProFlowers, "Червона гвоздика сьогодні означає повагу до живої матері, в той час, як білу гвоздику носять або дарують на честь матері, яка померла"). Квіти широко розповсюджені у відтінках рожевого, червоного, білого та жовтого кольорів і мають сильний аромат. "Гвоздики - одні з найароматніших квітів, які ми вирощуємо тут, у Floret, з ароматом, який нагадує мені цукор і гвоздику", - каже фермер-флорист Ерін Бензакейн. "Навіть одне стебло квітки наповнить всю кімнату ностальгічним ароматом. Довгий час вони мали репутацію дешевої квітки з супермаркету, але завдяки своєму неймовірному життю у вазі, численним старомодним сортам, легкій природі вирощування та неймовірному аромату, вони швидко стають улюбленою квіткою домашніх садівників".

Види гвоздик


Залежно від того, де ви живете, існує до 300 різних видів гвоздик і гібридів гвоздик на вибір, в однорічних, дворічних і багаторічних сортах з повним спектром відтінків і форм пелюсток. 

Високі, довгоногі сорти, подібні до тих, які можна побачити в букетах, зазвичай не продаються для домашнього вирощування, але деякі з найбільш часто вирощуваних сортів - це гвоздика Шабо (Dianthus caryophyllus), яка служить знаковим щільно упакованим, глибоко ароматним цвітінням. Більшість насіння гвоздики Шабо продається в пакуванні різних кольорів для різноколірного саду для зрізання.

Ще одним фаворитом є "Солодкий Вільям" (Dianthus barbatus), який може мати квітку кольору зорепаду, часто електрично-рожеву в центрі і вицвітаючу до білого по краях з гостро зубчастими пелюстками.

Коли цвітуть гвоздики?


Гвоздики починають цвісти в кінці весни, зазвичай в травні. Залежно від місця розташування та сорту, їх вегетаційний період може тривати до глибокого літа; як і у троянд та гортензій, регулярна обрізка та видалення відцвілих квіток стимулюватиме появу нових бутонів та продовжить час цвітіння рослини.

Вирощування гвоздики з насіння


Існує кілька широко використовуваних підходів до вирощування гвоздики з насіння: Гвоздику можна починати вирощувати в кімнатних умовах у насіннєвій ґрунтовій суміші та пересаджувати у відкритий ґрунт; посіяти безпосередньо в ґрунт; або вирощувати в контейнерах. Більшість рослин не дають квітів у перший рік, тому терпіння є ключовим фактором.

1. Виберіть ділянку. Гвоздики віддають перевагу повному сонцю і добре дренованому, родючому ґрунту, злегка лужному, щоб процвітати. Вибирайте місце для посадки, яке отримує не менше шести годин сонячного світла на день.
2. Підготуйте ділянку. За кілька днів до посадки змішайте ґрунтову суміш з декількома сантиметрами перепрілого органічного матеріалу, наприклад, компосту, щоб забезпечити хороший стан ґрунту.
3. Почніть насіння в приміщенні. Якщо ви вирішили посіяти насіння гвоздики в приміщенні, ви можете зробити це за вісім тижнів до останньої дати заморозків у вашому регіоні. Розсипте насіння над стартовою ґрунтовою сумішшю в стартових лотках (обидва варіанти можна знайти в садовому центрі або розпліднику) і засипте дуже легким шаром ґрунту. Розпорошите туман, щоб зберегти ґрунт вологим, і нещільно накрийте поліетиленовим пакетом, щоб імітувати тепле, парникове середовище. При використанні методу поліетиленового пакета потрібно стежити за появою цвілі на поверхні ґрунту. Якщо вона стає занадто вологою, зніміть поліетиленовий пакет і дайте ґрунту трохи підсохнути.
4. Висаджуйте. Висаджуйте гвоздику ранньою весною, приблизно через два тижні після останніх заморозків. Кімнатна розсада готова до пересадки, коли досягне п'яти дюймів у висоту. Викопайте ямки такого ж розміру, як і стартовий горщик - при посадці декількох рослин ямки повинні знаходитися на відстані близько 30 см. одна від одної. Якщо горщики торф'яні або біологічно розкладаються, поставте їх безпосередньо в землю і заповніть ґрунтом; якщо ні, обережно зсуньте контейнер, щоб не пошкодити молоде коріння, і помістіть його в ґрунт. Помістивши рослину в лунку, акуратно утрамбуйте ґрунт і добре полийте.

Якщо ви висіваєте насіння на відкритому повітрі, помістіть його в ґрунт на глибину 0,5 см. і злегка прикрийте верхнім шаром ґрунту. Підтримуйте вологість; як тільки з'являться сходи, прорідіть їх приблизно до 25 см. один від одного, щоб дати рослинам місце для росту.

Догляд


Рослини гвоздики вимагають декількох простих процедур по догляду:

1. Полив. Глибоко поливайте нові рослини раз на тиждень - для цього чудово підходять шланги для замочування - щоб допомогти встановити кореневу систему. Після вкорінення коренів поливати квіти потрібно лише тоді, коли верхній шар ґрунту повністю висохне. Якщо можливо, дотримуйтеся ранкового графіка поливу, щоб дати ніжному листю рослини можливість висохнути в полуденну спеку, щоб запобігти появі цвілі.
2. Мульчування. Оточення гвоздики шаром мульчі (для багаторічних рослин ідеально підійде подрібнена кора) стримує бур'яни, а також зберігає температуру і вологість ґрунту.
3. Боротьба зі шкідниками. Гвоздики є мішенню для таких шкідників, як попелиця, кліщі та трипси. Практикуйте посадку рослин-супутників як природний відлякувач комах, або введіть хижаків, таких як сонечка, щоб контролювати популяцію. Залежно від тяжкості зараження, вам може знадобитися нанести на рослини м'яке інсектицидне мило, але в більшості випадків сильний струмінь води кожні кілька днів або близько того може зробити трюк.
4. Мертва голова. Регулярно обрізайте стебла квітів і обривайте відцвілі квіти, щоб продовжити сезон цвітіння і стимулювати ріст нових рослин. Обрізка також допоможе з циркуляцією повітря, що може допомогти запобігти появі борошнистої роси та інших грибкових захворювань.

FAQ

Чому у моїх гвоздик ламаються чашечки і пелюстки розсипаються в одну сторону? Також, чи може іржава хвороба на стеблі та листі бути червоним павутинням?

Розщеплення чашечки гвоздики може бути пов'язано з неправильною ґрунтовою сумішшю, трипсами або червоним павуком, нерівномірною температурою або недостатнім освітленням.

Також деякі сорти розщеплюються гірше, ніж інші. Виправте ці речі, і більша частина розщеплення буде усунена. Іржаві плями на стеблі та листі - це іржа, а не червоний павук.

Тісна волога холодна атмосфера сприятиме появі іржі. Заражене листя слід негайно видалити і знищити. Рослини слід провітрювати і поливати так, щоб вони були сухими, якщо це можливо. В іншому випадку обприскати рослини зінебом або каптаном.

Чому не цвіте моя гвоздика?

Після того, як живець гвоздики починає рости, його слід прищипнути. Це сприяє утворенню бічних гілок і формуванню кущистої енергійної рослини, яка згодом буде підтримувати численне цвітіння. Коли стебло починає подовжуватися, утворюючи бутон, верхівку слід відщипнути. Аналогічно, більшість приростів, які починаються після першої прищіпки, слід відщипувати, коли вони стають досить довгими. Після цього другого прищипування рослина повинна бути важкою і стрункою, і їй слід дозволити цвісти.

Як підготувати гвоздику до зими?

У вересні обріжте всі старі квітконоси, щоб зберегти гарну форму рослини. Коли ви закінчите обрізку, рослина повинна являти собою стрункий, короткий, кущистий пучок. З цього моменту і до весни рослина практично не потребує уваги. Не слід мульчувати рослини гноєм або іншими матеріалами, які утримують вологу навколо шийки рослини, бо це призводить до їх загнивання. Землю навколо рослин слід ущільнювати ранньою весною, оскільки розривання здимання ґрунту під час замерзання  і відтавання підіймає рослини й часто призводить до їх загибелі.

Зміст: